Србија и Балкан

Билчиков савет Србији: Увођење санкција Русији суштина за напредак на европском путу

Београд треба да се угледа на Приштину која са Бриселом ради врло одлучно по питању усаглашавања са политиком ЕУ према Москви, поручио европски известилац
Билчиков савет Србији: Увођење санкција Русији суштина за напредак на европском путу© Amir Hamzagic/ATAImages

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик позвао је власти у Београду да раде са Европском унијом на економским и структуралним реформама, али и на усклађивању са политиком Брисела када је реч о односу према Русији.

"Волели бисмо да видимо јасан план нове владе по питању диверсификације извора енергије, посебно у сусрет наредној зими", рекао је Билчик у разговору за "Јуроњуз Србија".

Он је навео да Европска унија прекида снабдевање руским фосилним горивом, гасом и нафтом јер је Русија постала "непоуздан партнер" са којим се не може сарађивати "јер је напала Украјину, суверену земљу".

"Фосилна горива се такође користе као оружје, али и као средство утицаја на одређене владе, укључујући и владе на Западном Балкану. Европска унија је спремна да ради са нашим партнерима у Србији како би постала сигурна да Србија има друге изворе природног гаса и нафте, али и других облика енергије", рекао је Билчик.  

Поред тога, европски известилац је истакао да су пред Србијом и други изазови попут оних у области владавине права, као и дијалог Београда и Приштине.

Међутим, он је напоменуо да је велики изазов и неусаглашавање Београда са политиком Брисела према Москви и истакао да жели да Србија ради са ЕУ када је у питању "руска агресија на Украјину".

"Србија се заиста издваја као земља која се није усагласила са бројним мерама.  Стопа усаглашавања је веома, веома ниска. И наравно – санкције. Санкције су важне, оне су круцијалне. Воз проширења се креће кроз веома специфичну геополитичку ситуацију, обликовану руском агресијом. У овом тренутку, Србија не седи напред, него на крају тог воза и надам се да се то ове године може променити", поручио је Билчик.

Иако Србија више од годину дана није отворила ниједан кластер, Билчик је истакао да ће "у овом тренутку, политички, отварање нових кластера бити тешко".

"То је реалност. Уколико се не направи значајан напредак у све три области – реформе, дијалог и усаглашавање са нама по питањима руске агресије, отварање нових поглавља ће бити тешко. То не значи да се проширење не помера, оно може да се помери, треба да се помери. Уколико Србија направи брзе одлуке у свим областима, може да се креће врло брзо", поручио је Билчик и додао да постоји много простора за рад који би могао да доведе до затварања поглавља која су већ отворена.

"Хајде да не штиклирамо шта смо отворили, него да гледамо шта се дешава на терену, колико Србија ради са нама, колико је српска јавност посвећена. То је заиста велики проблем", рекао је он и навео да је задатак за српску власт да објасни зашто је ЕУ пут којим би требало да се иде.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Билчик је истакао да је реално да се договор постигне за неколико недеља или месеци, али да су за то потребни међусобно разумевање и посвећеност решавању проблема.

"Сада видимо да су Београд и Приштина поприлично удаљени. Видели смо неки напредак прошле године када су у питању личне карте, али видели смо и бројне различитости – поларизовану реторику, насиље за православно Бадње вече које је потенцијално могло да доведе до озбиљне трагедије. Постоје питања из прошлости која морају да реше обе стране. Очекујемо од Приштине да нађе решење за обећање у вези са формирањем Заједнице српских општина. То је део обећања и нико од тога неће одустати", рекао је он.

Са друге стране, додао је Билчик, постоје и "бројни проблеми и делови слагалице које Београд мора да попуни".

"На крају, то мора да буде компромис, али и нешто што би Србији могло да помогне да иде много одлучније на путу ка Европској унији", рекао је известилац Европског парламента.

Билчик је додао да је забринут због тешке реторике и поларизације по питању те теме у Приштини, али и у Србији.

"Када пратим српске медије, примећујем колико има увредљивог говора. Да поновим још једном – воз проширења се креће. Желимо да Србија буде на почетку тог воза, у овом тренутку није тамо. Но, постоји потенцијал да буде, али политичари у Београду морају да донесу неке важне одлуке", истакао је он за "Јуроњуз".

Када је реч о аплицирању "Косова" за чланство у Европској унији, Билчик је оценио да је Приштина искористила прошлу годину "која је била добра по питању проширења".

"Многе земље напредују – Северна Македонија. Албанија, Босна и Херцеговина, Украјина, Молдавија... и важно је да у таквом тренутку долази до апликације. Са друге стране, знамо реалност – Комисија ће дати своје мишљење. Знамо да пет земаља не признаје Косово, али Унија као целина, укључујући и тих пет земаља јасно каже: посвећени смо европској будућности за све људе на Западном Балкану, укључујући и оне који живе на Косову. Ово је почетак процеса, још не знамо шта ће Комисија рећи и како ће се према томе опходити, али јесмо посвећени европској будућности свих на Западном Балкану", поручио је Билчик.

Он је навео да ће евентуални процес придруживања "Косова" потрајати годинама, ако не и две деценије, али да је "Косово" далеко од тога да уђе у Европску унију.

"Без нормализације тих односа, мислим да је тешко да се говори о европској будућности већине региона. Такође, морам отворено да кажем, власти у Приштини раде са нама врло одлучно по питању усаглашавања позиција према руској бруталној агресији и то је нешто што очекујемо и од Београда", закључио је Билчик.

image
VV inauguration
banner