Србија и Балкан

Фасада цркве у Крагујевцу очишћена, осумњичени неурачунљив?

Осумњиченом се на терет ставља да је починио кривично дело изазивање верске, расне и националне нетрпељивости из члана 317, став 2. Кривичног законика Републике Србије, за шта је предвиђена казна затвора и до 8 година
Фасада цркве у Крагујевцу очишћена, осумњичени неурачунљив?

Фасада цркве Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром, која је пре два дана ишарана и оскрнављена графитима прекречена је, графити се више не виде, а данас пре подне уклоњени су и графити "Алаху екбер", са плочника у порти цркве, потврдио је данас за РТ Балкан протојереј ставрофор Рајко Стефановић, старешина цркве.

Прота Стефановић каже и да је ово, колико он зна, први пут да се један овакав догађај, скрнављење цркве на овај начин, забележи у Крагујевцу, и у читавој Шумадији.

"Графити су уклоњени, али, ожиљци на нашим душама због овог скрнављења наше цркве, наше светиње су остали", каже прота Стефановић.

Крагујевчанину који је приведен у уторак поподне под сумњом да је исписивањем графита на албанском језику оскрнавио цркву у насељу Аеродром на терет се ставља  да је починио кривично дело изазивање верске, расне и националне нетрпељивости из члана 317, став 2. Кривичног законика Републике Србије, за шта је предвиђена казна затвора и до 8 година.

Како РТ Балкан незванично сазнаје, код осумњиченог је, на основу медицинске документације, спорна урачунљивост, па ће она бити додатно вештачена током поступка. Осумњичени је, иначе, пре две године осуђен пред Вишим судом у Београду за кривично дело угрожавање сигурности.

Поводом скрнављења цркве, данас се саопштењем огласила Епархија шумадијска  преносећи захвалност "полицијској управи Града Крагујевца, свим надлежним органима Републике Србије и Града Крагујевца, а посебно свим Крагујевчанима на помоћи и подршци“.

"Шумадијска епархија Српске православне цркве поводом графита исписаних на цркви Светог Саве у насељу Аеродром у Крагујевцу, а који су од надлежних органа квалификовани да изазивају верску и националну нетрепељивост, изражава своју забринутост, али и наду да се, ипак ради о појединачном инциденту, који ће у најскорије време добити судски епилог и да се сличне ствари, уз помоћ надлежних институција и свих људи добре воље, неће више догађати ни у Крагујевцу, ни у било ком другом граду", стоји у саопштењу Шумадијске епархије.

Графитима је био ишаран плато испред цркве, јасно се могла прочитати порука "Алаху екбер", али и "Исусу екбер", затим је било исписано "Сербија, Албанија, Петар, Тарик", а ишарана је била и фасада цркве која је једна од најлепших у Шумадији.

"Није добро кад се скрнаве богомоље, ма чије да су, све ово уноси немир и незадовољство, узбуну, страх, несигурност у народ. Посебно јер је у Србији тренутно много емиграната, са разних страна, људи се боје, сумњају шта би се могло догодити. Није добро писати "Алаху екбер" на црквама и није добро цртати крстове на џамијама, то нити је водило, нити води добру", каже за РТ Балкан Салих Селимовић, историчар и публициста из Сјенице.

Скрнављење цркве на Аеродрому оштро су осудили грађани Крагујевца који листом понављају да није добро скрнавити ничије богомоље, да је то чин безумља. Осудама се придружио и градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

"Захваљујући адекватној реакцији полиције осумњичени је ухапшен тако да ће мотиви овог чина, надам се, брзо бити расветљени, а починиоци адекватно кажњени. Из Крагујевца поручујемо да је ово град мира и толеранције, који поштује своје светиње, културну и историјску баштину", стоји у објави градоначелника Дашића на Фејсбуку.

image