Србија и Балкан

Срби са КиМ у страху због нових потеза Приштине: На путевима мање возила са КМ таблицама

Влада Србије 7. децембра усвојила Уредбу којом је продужење регистрације возила са КМ таблицама могуће уз доказ о техничкој исправности и обавезном осигурању, без издавања нових регистрационих налепница, али Приштина та возила сматра нерегистрованим
Срби са КиМ у страху због нових потеза Приштине: На путевима мање возила са КМ таблицама© Зоран Шапоњић

На административним прелазима Јариње и Брњак Косовска полиција је наставила примену мере која је јуче донета, а којом се не дозвољава прелазак власницима возила са КМ таблицама, чија је регистрација продужена после 10. децембра прошле године.

Како РТ Балкан сазнаје и данас је на Јарињу и Брњаку било случајева да су возачи аутомобила који су регистрацију продужили после овог датума враћени са прелаза, односно није им дозвољено да уђу на КиМ.

Око 12 часова на Јарињу је задржано санитетско возило коме је регистрација продужена 26. новембра уз образложење да "возило није регистровано".

Са друге стране, на путевима од Северне Митровице преко Лепосавића према Јарињу и од Митровице преко Зубиног Потока према Брњаку данас је било веома мало возила са КМ таблицама, а оних који су продужили регистрацију после 10. децембра скоро да није ни било.

"Људи  су после договора у Бриселу од 23. новембра били уверени да ће своја возила моћи несметано да региструју, да продуже регистрацију, користе, од јуче, испоставило се, тај договор не важи. Имам пријатеље који су продужили регистрацију последњих месец дана. Они од јуче знају да не могу преко Јариња и Брњака, а и унутар севера Косова и Метохије возила користе само ако имају преку потребу. Већина њих је паркирала кола и чека шта ће бити", каже за РТ Балкан анонимни извор из Северне Митровице упућен у ову проблематику.

Налепнице изазвале пометњу 

Косовска полиција почела је, иначе, од јуче после подне на Јарињу и Брњаку примену мере према којој се возила са КМ таблицама којима је регистрацију продужена после 10. децембра 2022. године сматрају "нерегистрованим" и таквим возилима не дозвољава се пролаз.

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић синоћ је поводом догађаја на Јарињу и Брњаку, оценио да је реч о  "бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године", додајући  да "премијер Аљбин Kурти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Kосова."

Синоћ је реаговао и Џељаљ Свечља, министар унутрашњих послова тзв. Косова који је оптужио Београд да је "прекршио договор о регистарским таблицама из новембра месеца". Свечља је поред тога потврдио да возилима регистрованим после 10. децембра током дана није било дозвољено да уђу на територију Косова.

Споразумом од 23. новембра, како је протумачено из Београда, Србија је одустала од даљег издавања регистарских таблица са ознаком "КМ", а Косово је, како је тада рекао главни приштински преговарач Бесник Бисљими, "одустало од свих репресивних корака, као што су опомене или новчане казне због регистарских таблица".

Петар Петковић, главни преговарач Србије појаснио је тада да "КМ таблице издате до тада остају да важе", односно да ће "бити дозвољено власницима да продуже регистрацију возила".

Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља дао је јуче, међутим, сасвим другачије тумачење постигнутог споразума.

"На основу споразума између`Косова` и Србије у Бриселу у новембру 2022. године, Србија је пристала да обустави издавање нелегалних регистарскх таблица и продужавање регистрације постојећих. Србија је, на основу случајева приказаних на нашим граничним прелазима, у потпуности прекршила овај споразум", изјавио је Свечља у среду увече у Приштини.

Он је додао да је Косовска полиција током дана на више прелаза идентификовала аутомобиле са, како је рекао, "нелегалним регистарским ознакама КМ, а који су пререгистровани у децембру 2022. године" и да "управо у складу са договором у Бриселу полиција није дозволила улазак овим возилима на територију Косова".

Са друге стране, иако се Приштина у Бриселу, како је објављено, сагласила да се процес пререгистрације на РКС таблице обуставља до трајног решења, Свечља је синоћ позвао све власнике аутомобила са таквим таблицама да исте пререгиструју на РКС.

У највећем проблему сада су на северу Косова и Метохије људи који су од 10. децембра до данас пререгистровали своја возила као и они које та обавеза чека наредних дана, недеља, месеци.

"Како сада стоје ствари, ми ћемо, ако у међувремену не буде неког новог договора, решења,  кад нам истекне регистрација моћи да бирамо, или да своја возила паркирамо, и да их више не користимо, или да их пререгиструјемо на РКС таблице што смо листом одбили и због чега смо протестовали, дизали барикаде, напустили косовске институције", каже данас један од наших саговорника из Северне Митровице.

Чињеница је да је после 7. децембра, односно две недеље после договора у Бриселу, промењена процедура продужења регистрације за возила са КМ таблицама. Наиме, 7. децембра Влада Србије усвојила је уредбу о посебним условима важења регистарских таблица са српским ознакама градова на КиМ.

Према тој уредби, важење старих таблица продужаваће се до трајног решења у склопу дијалога, али се неће издавати нове регистрационе налепнице, односно, таква возила у саобраћају ће моћи да учествују уз доказ о техничкој исправности и обавезном осигурању.

У уредби је таксативно наведено да се "период важења регистрационих налепница за возила са регистарским ознакама из члана 2. уредбе (КМ, ПР, итд.) продужава до постизања трајног решења по овом питању у оквиру дијалога Београда и Приштине".

Даље је наведено да се возилима из члана 2. уредбе "неће издавати нове регистрацоне налепнице до постизања трајног решења по овом питању у оквиру дијалога Београда и Приштине".

Наведено је и да МУП Србије "неће издвати нове регистарске таблице са регистарским ознакама из члана 2. уредбе такође до постизања трајног решења". 

Портпарол Европске службе за спољне послове и безбедност (ЕЕАС) Петер Стано рекао је да Београд није прекршио договор са Приштином о регистарским таблицама, јер се обнављање осигурања и техничких прегледа возила са КМ регистрацијама не сматра издавањем нових таблица.

image