Србија и Балкан

Шоле поручио пријатељима у Приштини: Морате да формирате ЗСО

Специјални изасланик Стејт департмента је објаснио да таква структура неће бити налик Републици Српској у Босни и Херцеговини
Шоле поручио пријатељима у Приштини: Морате да формирате ЗСОwww.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

"Поручили смо пријатељима у Приштини да је важно да ЗСО буде формирана и да неће бити налик Републици Српској у Босни и Херцеговини", рекао је Шоле и додао да САД сматрају да је "крајње време за формирање ЗСО", рекао је специјални изасланик Стејт департмента Дерек Шоле у интервјуу за Н1. 

Предлог о нормализацији односа који ће у Београду представити специјални изасланици и саветници из ЕУ, САД, Италије, Немачке и Француске није коначан, али ће Београд и Приштина морати да покажу политичку храброст, најавио је Шоле. 

Шоле је истакао да ће предлог који ће у Београд донети специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, специјални изасланик за Западни Балкан САД Габријел Ескобар и саветници из Француске, Немачке и Италије бити флексибилан.

Шоле није желео да одговори на питање о надлежностима и функцији ЗСО, рекавши да се ти детаљи морају дефинисати кроз дијалог, а навео је да је формирање Заједница српских општина "изузетно важно и за САД".

Упитан о медијским нагађањима око такозваног француско-немачког предлога, за који председник Александар Вучић каже да укључује неки вид признавања независности Косова, Шоле је такође рекао да не жели да говори о појединостима.

"САД подржавају дијалог уз посредство ЕУ, а циљ је нормализација у правцу међусобног признања", рекао је Шоле.

Амерички дипломата је рекао да је забринут због утицаја Русије на Балкану, и изјавио да би "цео свет морао да се уједини против онога што Русија ради у Украјини". 

На питање како да тзв. Косово оствари чланство у Уједињеним нацијама упркос противљењу Кине и Русије, Шоле је рекао да ће то бити тешко, али да ће "САД наставити да се залажу за независно 'Косово' у УН".

Погрешила Приштина

Шоле је у интервјуу за Радио Слободна Европа изјавио да је одлука приштинских власти да не дозволе улазак аутомобила са таблицама КМ, а којима је регистрација продужена од децембра прошле године, могла би да доведе до кризе и истакао да последња одлука Косова није у складу са договором постигнутим у Бриселу.

"Нажалост, ово је управо она врста корака коју нисмо желели да видимо. Када сам прошле недеље био у региону, врло сам јасно ставио до знања да САД, радећи са европским партнерима, желе да прекину са кризном дипломатијом, већ да се оствари напредак у дијалогу, који води и посредује ЕУ, ка нормализацији која се заснива на међусобном признавању", рекао је Шоле.

Ова акција, нагласио је, није у складу са новембарским споразумом постигнутим у Бриселу.

"Мислим да кораци у последња 24 сата, које је Приштина најавила, нису у складу ни са словом, ни са духом споразума постигнутих крајем новембра, чиме је избегнута претходна криза. Сматрамо да ниједна страна не треба предузима једностране потезе. Морамо да имамо координисан пут напред како ове ствари не би изазвале кризе које заиста треба да избегнемо", додао је Шоле.

Нагласио је да би акција косовских власти могла да закомпликује процес и да доведе до нове кризе.

image