Србија и Балкан

Вучић о доласку "велике четворке": Интересује их само да се одрекнемо Косова

Председник Србије је додао да је у фокусу изасланика и како да "Косово" буде примљено у све међународне организације
Вучић о доласку "велике четворке": Интересује их само да се одрекнемо Косова© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује један од најтежих разговора са специјалним изасланицима који сутра долазе у Србију. Он је за РТС рекао да се нада да ће бити помака и да ће разговори бити мало мање тешки, али и да је то његово пусто надање.

"Њих интересује само како Косово да буде примљено у све међународне организације и како Србија да се одрекне Косова, не народ на КиМ", рекао је Вучић.

На питање о изјави немачког специјалног изасланика за Западни Балкан Мануела Сарацина да Срби треба да се врате у приштинске институције, Вучић је казао да се он залаже за учешће Срба у косовским институцијама.

"Али проблем је што су неки почели да злоупотребљавају и крше Бриселски споразум, хапсе Србе и и оптужују их за тероризам иако ни чакију нису имали код себе, бране им право да изађу на биралишта и гласају, отказују изборе, забрањују довоз лекова, почели да измишљају нове трикове не би ли изазвали неки инцидент. Услов за улазак у институције је било формирање ЗСО, а 10 година није формирана. Сарацин зна шта су услови за улазак Срба у институције, а то што воли да буде на другој страни није неочекивано", рекао је Вучић.

Говорећи о панелу на коме је јутрос учествовао са представницима земаља Западног Балкана и на коме је био присутан премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, Вучић је казао да због правила чатам хаус не може да говори шта је Курти говорио на састанку, али да се нада да ће једном успети да парафразира о чему се разговарало.

"Намерно сам сео у ћошак и слушао шта говоре, па су онда прво они говорили, па онда ја", објаснио је Вучић.

На питање о разговору са Пленковићем, Вучић каже да је био добар и да су током њега отворене све теме и политичке и економске.
"Разговарали смо и о конкретним стварима које би могли даа радимо у будућностио - саобраћај, инфраструктурни пројекти. Када радимо на малим корацима то је добра вест", рекао је он.

Коментаришући иницијативу Европског парламента да се покрене истрага против европског комесара за проширење Оливера Вархељија јер наводно "намерно настоји да заобиђе и поткопа улогу демократских реформи и реформи владавине права у земљама које хоће да се придруже Унији" и ставу Странке слободе и правде о томе, Вучић каже да му је жао због тога, нарочито јер је неко из Србије подржао ту иницијативу.

"О чему се ту ради. Скупили су се неки који су огољено антисрпски настројени и нашли сте јединог комесара који није, тачније једног од ретких који није такав. И нађете једног из Србије који подржава акцију оних антисрпских опредељених попут фон Крамон, против некога ко је помагао не само Србији већ Западном Балкану. И то показује да је некоме једино битно да дође на власт. Вархељи је један од људи који Србији ништа нажао није учинио, ако му је то грех онда је стварно згрешио и та истрага ће дати резултате", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија јуче усвојила предлоге правосудних закона, за које је добила похвале и од ЕУ и од Венецијанске комисије, али да нажалост, то нигде није била вест.

"Можда је Вархељи крив и за то јер нико не хвали те успехе, али свако хоће своју земљу да оцрни, уместо да анализира свој рад", рекао је Вучић.

Када се ради о самиту у Давосу, он је казао да је на форуму настојао да има рационалан приступ.

Према његовим речима, говорили су представници свих земаља, чак и привремених институција и да је приметан пад ентузијазма, пре свега у Северној Македонији и Србији.

"Трудили смо се да говоримо о другим стварима, пре свега економији јер због рата у Украјини нећемо моћи да оћекујемо пораст инвестиција. Говорио сам и о лажним оптужбама против мене и Србије, о томе да говоре да смо руске слуге које ће све да нападну у региону и нико се никада за то није извинио. Трудио сам се да рационализујем ствари. И по питању руско украјинске кризе где нема рационалног става, али и КиМ јер нико не жели да слуша о међународном праву", рекао је Вучић.

image