Србија и Балкан

Бивши приштински судија: УНМИК, ОЕБС и Еулекс тражили да се злочини Срба оставе за касније

Хаљими је рекао да власти "Косова" раније нису могле да казне Србе за злочине, јер нису имале извршна овлашћења
Бивши приштински судија: УНМИК, ОЕБС и Еулекс тражили да се злочини Срба оставе за каснијеwww.globallookpress.com © Jochen Tack/imageBROKER.com

УНМИК, ОЕБС и Еулекс вршили су притисак на приштинске институције да се кажњавање Срба за ратне злочине "оставе за касније", рекао је бивши приштински судија и адвокат Махмут Хаљими.

Према његовим речима, различите владе на КиМ су од краја рата покушавале да документују и казне ратне злочине, али су их у томе, како тврди, спречили УНМИК и Еулекс.

Хаљими је у интервјуу за КТВ рекао да власти "Косова" раније нису могле да казне Србе за злочине, јер нису имале извршна овлашћења.

Навео је да је, ипак, прво суђење једном Србину за злочине на КиМ почело 2000. године у Окружном суду у Косовској Митровици.

"Поделили смо посао како смо могли. Успели смо да истражимо ратне злочине који су се догодили на територији Митровице. Предали смо предмет на суђење, који се зове случај 'Моша'. Одлука је донета у том случају, оптужени је осуђен на 14 година. Од почетка су постојали проблеми притиска УНМИК-а у вези са акцијама које смо спроводили", навео је Хаљими и нагласио да је упркос инсистирањима ОЕБС-а, УНМИК-а и Еулекса, суд био упоран.

Хаљими је изричит да су од краја рата међународне власти инсистирале да се "више казне Албанци него Срби".

Оценио је да сада кажњавање ратних злочина теже, јер су неки докази нестали, а поједини сведоци умрли.

image