Србија и Балкан

Патријарх Порфирије позвао Србе и Албанце да чувају једни друге

Овде смо се родили за Христа, поручио је поглавар СПЦ верницима после устоличења у Пећкој патријаршији
Патријарх Порфирије позвао Србе и Албанце да чувају једни другеNone © FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Патријарх српски Порфирије устоличен је у Пећкој патријаршији, древном седишту Српске православне цркве, у присуству више од 30 архијереја, великог броја верника и јаке снаге КФОР-а и КПС-а које су обезбеђивале прилазе манастиру.

На светој архијерејској литургији, коју је предводио патријарх Порфирије, саслуживало је 30 архијереја СПЦ, као и митрополит будимпештански и мађарски Иларион из Руске православне цркве и владика преспанско-пелагонијски Петар из Македонске православне цркве - Охридске архиепископије, наведено је на званичном сајту СПЦ.

На крају литургије, обављен је свечани чин увођења у пећки трон. Симболе патријарашког достојанства, панагију са Богородицом са малим Христом на рукама, жезал и зелену мантију, патријарху Порфирију предали су митрополити дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије. Они су га и увели у трон уз повике присутних "аксиос" (достојан) који прате овај свечани чин по вековној традицији. Устоличењем у Пећкој патријаршији и формално је заокружено преузимање дужности патријарха Порфирија на светосавском трону.

У беседи након устоличења, првојерарх српске цркве подсетио је на значај празника Покрова пресвете Богородице, који је у Пећкој патријаршији прослављен литургијом са устоличењем, и важност богослужења. Највећи део обраћања посветио је неопходности мира.

"Све вас овде сабране, али и све који су у духу са нама, са овога светог места позивам да се молимо за све људе: и за наше сународнике, али и све са којима живимо овде на овим просторима, укључујући пре свих браћу Албанце. Градимо заједно мир као што су градиле српске породице са албанским породицама, које су и у добра и у зла вемена чувале ову пећку светињу и свете Дечане. Ти су честити Албанци, без обзира на то што су били муслимани, или можда баш зато што су били муслимани, искрено верујући људи, знали за моћ молитве, знали да се у православним светињама моли и за њих и њихову децу и да Бог, као апсолутна љубав, не гледа на то ко је ко, већ да су сви Божја деца", рекао је патријарх Порфирије.

Како је навео, то је желео одмах на почетку своје беседе да нагласи да сви знају и да нико накнадно не приписује српској цркви нешто друго.

"Програм Српске православне цркве, док многи по читавом свету желе да наметну немир, када се повећава опасност од најпогубнијег општег рата, од светске катаклизме, јесте мир и само мир. И то прво помирење, праштање и мир са оним који нам је најближи, који нам је први сусед. Мир као једина могућност опстанка наше и њихове деце", истакао је српски патријарх.

Свима нама на Балкану треба да буде јасно да су наша деца најважнија нама који овде живимо и да ми имамо шансу да им омогућимо да живе у миру, нагласио је поглавар СПЦ.

„Поручујемо Србима и Албанцима и свима који живе на овим просторима – нађимо у себи снагу, препознајмо Бога и чувајмо једни друге", рекао је патријарх Порфирије.

Он је подсетио и на важност пећког трона и Пећке патријаршије где се од 13. века устоличавају првојерарси српске цркве, додајући да је пећки трон најближи престо Богу који је српски народ изградио, а Пећка патријаршија најважнија и најсигурнија кућа. Нагласио је да из ове древне светиње целом српском народу долази Божји благослов Светог Саве и светих српских архиепископа, благослов који чува све српске светиње на Косову и Метохији и српски православни народ да опстане у свом дому.

"Овде смо се родили за Христа. Кад год дођемо на Косово враћамо се као блудни син који се враћа дому очевом из страних земаља. И ви браћо и сестре православни Срби који живите овде, ваш живот и вера су део нашег општег савеза са Богом и са косовским заветом. Наша међусобна подршка и наше заједничке молитве део су наше нераскидиве заједнице која је изнад сваке идеологије", нагласио је српски патријарх.

Због забране косовских власти директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу онемогућено је да присуствује устоличењу, што је он назвао најтежом забраном до сада.

Патријарх српски Порфирије седми је поглавар СПЦ који је устоличен у овој древној светињи од поновног успостављања Српске патријаршије 1920. године. За 46. поглавара српске цркве изабран је на Светом архијерејском Сабору у фебруару прошле године, а дан касније устоличен је у Саборној цркви у Београду. Друго устоличење, оно у Пећкој патријаршији, потврда је да је седиште српских патријараха и у Пећи о чему сведочи и пун званични назив титуле првојерарха СПЦ која у себи садржи и титулу архиепископ пећки.

 

image