Србија и Балкан

Смајловић: Какав је то преговарач кога су молили пет сати да формира ЗСО

Новинарка Љиљана Смајловић је оценила да оно што гледамо у преговорима само наметање једне ситуације до које смо доведени бомбардовањем 1999. године, а да су нас пред НАТО агресију лагали да им није циљ да "Косово" буде независна држава
Смајловић: Какав је то преговарач кога су молили пет сати да формира ЗСО© РТ Балкан

Новинарка Љиљана Смајловић је рекла да се стиче утисак да Србија преговара са властима у Приштини, која каже да француско-немачки план испуњава све што они чак нису ни тражили, али и да неће да формирају ЗСО.

"Какав је то преговарач када су га молили пет сати да формира ЗСО, а још се чуло и да је Ескобар упитао српску делегацију због чега се толико брину за формирање ЗСО, када је то нешто попут скупљања отпадака", рекла је Смајловић у јутарњем програму ТВ Прва, говорећи о премијеру привремених приштинских институција, и додала да се њему не може веровати. 

Она је оценила да оно што гледамо у преговорима је само наметање једне ситуације до које смо доведени бомбардовањем 1999. године, а пред НАТО агресију су нас лагали да им није циљ да "Косово" буде независна држава.

Она је оценила да се тражи да се прихвати "реалност на терену", и пита се зашто се онда не прихвати реалност да је Крим део Русије, а не Украјине.

"У француско - немачком плану је цинично спомињање повеље УН. Ако ћемо да признамо реалност на терену, хајде да признамо и Доњецк и Луганск. У преговорима што се тиче Косова и Метохије кажу ево, нашло се решење. Ово није решење косовског проблема, ово је наметање једног насиља", оценила је Смајловић и додаје да јој није несимпатично да један председник, који представља државу, каже да неће спровести све што се од њега тражи, оно решење чиме му прете, као и да неће спровести оно што он неће.

Нису Брисел и Вашингтон цео свет

Према њенима речима, већи део света је уз Србију и неће да буде умешан у рат у Украјини, и не слажу се са идејом да се ратом долази до мира.

"Велика је подвала када кажу да цео свет мрзи Србију. Не само да су уз Србију када је реч о Украјини, јер већи део света неће да буде део овога, неће да прихвати казнене мере. Брисел и Вашингтон нису цео свет, а у Уједињеним нацијама кажу да је то био један акт сецесије и да то није урађено како треба, да је прекрешно међународно право и повеља УН нападом на Југославију. На против, велики део света воли Србију", сматра Смајловић.

Према њеним речима Србији је рат у Украјини страховито искомпликовао живот, јер су велики притисци из региона на Брисел због ставова Београда.

"Од званичника из региона се стално чују да је Србија боље прочитала Брисел и Вашингтон него они, и да се Запад плаши рата који може да изазове Србија, него нам се још чини и услуга. Оно што је чињеница јесте да цео регион говори како се Србији толерише то што не уводи санкције Русији, и што се не повинује бриселским захтевима", рекла је она. 

И Срби су жртве, то се не изговара

Говорећи о нападима на Србе, недавно у Сарајеву и на Бадњи дан на КиМ, Смајловић је рекла да се у оба случаја избегло да се отворено говори о националности нападнутих, већ се помиње једанаестогодишњи грађанин 'Косова', а у другом случају да су нападнути гости Сарајева.

"У томе видим подударност. Тако причају људи који се не устручавају да говоре о српском фашизму, а сам Курти је то недавно назвао панславенским фашизмом. О Србима се прича као о ратним злочинцима, о Путиновим ђацима, али им је страшно тешко да кажу да је Србин жртва, то се не изговара", указала је она.

Малигни утицај

Говорећи о утицају с поља, односно мешању у унутрашње ствари државе, она је рекла да постоји један поглед на свет у којем се говори како неко врши малигни утицај, а неко само жели да нађе решење, што би био бенигни утицај.

"Сви утицаји споља који вас присиљавају да урадите нешто против Повеље УН, то је заправо малигно. Нису јуче дошли људи који врше бенигни утицај да нас на нешто натерају. Сваки утицај који иде против наших најдубљих интереса је малигни. Ово је начин за тражење решења који пориче српске жртве и српске аргументе и свако српско право, мене то страховито плаши", закључила је она.

image