Србија и Балкан

Бомбардовање Југославије је као свађа пријатеља? Амерички амбасадор у Србији копа по ранама

Амерички амбасадор у Србији дао је интерју који је разбеснео многе, укључујући и руског амбасадора који је оценио да тај интервју представља целокупну примитивну филозофију колективног Запада
Бомбардовање Југославије је као свађа пријатеља? Амерички амбасадор у Србији копа по ранама© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Кад сам дошао овде прошлог марта изненадило ме је што је сваког дана било неких подсећања на 1999. годину... Морате да гледате унапред, изјавио је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Хил је у интервјуу за "Недељник" говорио о свом животу у младости у Београду, али је поделио и утиске о Србији након што се као амерички амбасадор поново вратио у Београд.

"За мене је највеће разочарење било то што сам мислио да су ствари за које сам мислио да су одавно решене и даље свеже у главама људи. Изненадило ме је, кад сам дошао овде прошлог марта, што је сваког дана било неких подсећања на 1999. Државама, баш као и људима, неопходна је и отпорност, али и то да се неке ствари заврше да би могао да кренеш даље", навео је Хил и упоредио ову ситуацију са пријатељском свађом.

"То је као када причате са неким пријатељем и он се стално враћа на неку свађу која се догодила давно. Тако је у животу држава. Морате да гледате унапред, али је исто време неучтиво рећи то и свом пријатељу и групи људи. Нисам ту да говорим: 'Заборавите на то'. Ако није заборављено, онда вероватно постоји разлог", сликовито је описао амерички дипломата у Србији.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је да је читање Хиловог интервјуа било тешко, као што је тешко читати и сваки други опус лишен логике.

Генерално, овај интервју представља целокупну примитивну филозофију колективног Запада. Индикативно је то Хилово признање да је по доласку у Београд био ”разочаран” подсећањима на агресију НАТО-а на Југославију 1999. године, а која су овде сачувана. Другим речима, желео би да избрише историјско сећање на трагично страдање српског народа.

Убеђен сам да односи између држава треба да се граде на реалности и здравом разуму, на основу равноправности. Док су безграничне лажи и наглашено непоштовање других веома климав темељ, прокоментарисао је Боцан-Харченко.

image