Србија и Балкан

Старовић: Чланство "Косова" у УН је недостижно, али пушка ЕУ није празна

Стављање потписа Србије на план ЕУ отворило би пут ка чланству "Косова" у ЕУ и НАТО, оценио је државни секретар у Министарству одбране
Старовић: Чланство "Косова" у УН је недостижно, али пушка ЕУ није празна© TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић казао је да је свима у Бриселу и Приштини јасно да је чланство "Косова" у УН тешко достижно - ма колико то желели - док год су Русија и Кину у Савету безбедности.

"Њихова је жеља да, потписом Србије на такав план - да нећемо спречавати приступање међународним организациjама, да довољан разлог за пет држава чланица ЕУ, које нису признале независност Приштине, да то учине, чиме би се пут ка чланству у ЕУ и НАТО отворио, без обзира што чланство у УН остаје недостижно. То је за нас неповољно и морамо да предупредимо", нагласио је Старовић.

Оценио је да је Србија суочена са најоштријим приступом у дипломатској пракси, наводећи да су већ у другој реченици међународни изасланици, на прошлом састанку са председником Вучићем, изнели претње, што је "доказ како је ситуација тешка", констатовао је он.

Старовић је, гостујући на РТС-у истакао да је председник Србије Александар Вучић изнео више важних порука, од којих је једна да нема ништа лепог и пријатног за Србију у документу ЕУ. 

Друга порука је да иза плана стоји 27 држава чланица, а трећа и, по њему, најважнија, да се Србија суочава са прилично отвореним и јасним претњама.

"Морамо бити опрезни, не смемо доћи у ситуацију да због реакције која би била емотивна добијемо за мање од годину дана економски девастирану Србију која не би више могла да заштити Србе. Не треба нам у овој ситуацији емоционални приступ, већ морамо одмерити све последице. То не значи да морамо да прихватимо нешто што представља национално понижење, али треба да останемо за столом и прихватимо оно што је за нас најбезболније решење", поручио је Старовић.

Указао је да се на примеру економских санкција према Русији могло видети како су се компаније из ЕУ брзо повукле са руског тржишта и поред губитака које трпе.

"Пушка ЕУ није празна", упозорава Старовић.

Рекао је да најава председника Вучића да ће позвати представнике парламентарних странака на разговор показује колика је тежина изазова са којима се суочава Србија, јер "та тежина изазова захтева јединствен одговор".

Указао је да су напади на Србе доказ узавреле атмосфере коју Приштина ствара.

"Већ неколико месеци имамо континуирано присуство специјалних јединица полиције на северу КиМ, које себи дају за право и узимају у руке посао који треба да ради патролна полиција. То је рецепт за катастрофу. Видимо да овакви инциденти могу да се догоде сваког дана. Да би се отклонила таква опасност морају специјалне јединице да се повуку са севера", затражио је Старовић.

Он је истакао да Аљбин Курти жели да испровоцира неку врсту сукоба, рачунајући да му геополитичка ситуација иде на руку и да ће НАТО по сваку цену увек стати иза њега, без обзира ко је сукоб испровоцирао.

"Да ли је његова рачуница исправна - у то нисам сигуран, али је ситуација запаљива", навео је Старовић.

У вези намера Приштине да приступи Савету Европе рекао је да Србија нема механизме да спречи јасну намеру спонзора косовске независности, али да то не значи да се Београд неће борити.

"Борићемо се, нећемо се помирити са таквим исходом", поручио је Старовић.

Рекао је да се међународној заједници жури због геополитичких околности да то оствари.

Такве тендеције, додаје, су постојале и пре годину дана, али почетак рата у Украјини доводи до убрзања свих процеса који су пре тога постојали, а у овом случају жеља је да се камичак у ципели признавача "Косова" уклони тиме што ће се и Србија приволити да ескплицитно да сагласност за афимацију међунадорног признања Приштине.

image
VV inauguration
banner