Србија и Балкан

Приштина: У амбасади САД дискусија о формирању ЗСО

Министар за заједнице и повратак у привременој приштинској влади Ненад Рашић потврдио је да је добио позив од амбасаде САД да учествује у овом скупу
Приштина: У амбасади САД дискусија о формирању ЗСОGetty © Raymond Boyd / Contributor

У Приштини ће 31. јануара бити одржана дискусија о формирању Заједница српских општина на Косову и Метохији, у организацији амбасаде САД.

У овој дискусији, америчка амбасада ће окупити различите групе лидера цивилног друштва, владиних званичника, политичких лидера и дипломата, како се наводи, да би разговарали о овој важној теми, пренела је "Коха".

Дискусија је заказана за уторак следеће недеље, од 10 до 12 часова, у америчкој амбасади.

Министар за заједнице и повратак у привременој приштинској влади Ненад Рашић потврдио је да је добио позив од амбасаде САД.

"Очекујем да ће бити добар састанак", рекао је Рашић за "Слободну Европу".

Он је истакао да је његов став да споразуми не могу да се игноришу и у том контексту подвлачи да треба анализирати препоруке Уставног суда из 2015. године о усклађивању формирања Заједнице са Уставом и законима Косова.

Да ће разговори о формирању Заједнице општина са српском већином почети у јануару претходно је најавио специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Рашић каже да он, али и други у влади тзв. Косова, покушавају да пред Аљбина Куртија ставе Заједницу општина са српском већином као техничко питање, а не политичко.

"Мислим да смо изгубили превише времена нечињењем. Нисмо та два документа (Споразум из 2013. и 2015.) спојили или боље рећи, да се кроз рад на техничком нивоу представи нека друга или трећа опција", наводи Рашић.

Према његовој оцени, постоје два спорна елемента око формирање Заједнице општина са српском већином, а то су назив и статус.

"Мислим да назив није толико битан, колико је битан правни статус", додаје и указује да у другој тачки Споразума из 2015. године пише да ће он бити усклађен са Уставом тзв. Косова те напомиње да он зато не види правно-технички проблем око формирања Заједнице општина са српском већином.

Рашић каже да за сада нема информација о плановима САД о томе који су даљи кораци за формирање ЗСО, али наводи да је он увек био отворен за сарадњу.

image