Србија и Балкан

Додик: Подршка Србији, не смемо бити подељени

Србија не треба да призна Косово и Метохију и никад не треба да попусти, поручио председник Републике Српске
Додик: Подршка Србији, не смемо бити подељени© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао да је председник Србије Александар Вучић успео да питање Косова и Метохије из једне губитничке позиције врати на дневни ред и у фокус интересовања.

"Кључни проблем губитка Косова и Метохије и данашњег статуса јесте тренутак, када су претходне власти Србије пристале да аранжман из окриља Уједињених нација пребаце у оквире Европске уније. Већ тада је обезбеђена одлука да се мишљење међународног трибунала, а везано за статус и проглашење независности, прогласи неважећим", рекао је Додик за РТРС.

Председник Републике Српске истакао је да Србе на Северу третирају као побуњеничку групу, а не као релевантан политички фактор.

"Све скупа се усложњава чињеницом да је дошло до сукоба између Русије и Украјине, да су западњаци нервозни. Деценијама не успевају неке ствари да реше, гурају испод тепиха. Сада су све одједном нешто хтели да заврше, с претњама, како они то једино знају", навео је он.

Додаје и да су појачане претње од стране Запада и да се види ојачана позиција Немачке.

"Немачке која је антисрпска, која је увек била антисрпска, а никад рационална. Тако је и у овом случају везано за Косово и Метохију", каже Додик.

Србија никада не треба да призна Косово и Метохију

Наводи да је у сваком случају данас видљиво да се не држи до договора, до споразума.

"Оно што мора да се има у виду јесте то да се сагледају последице које смо могли да чујемо за Косово и Метохију, а то је да ће се прекинути европски пут, да ће се зауставити инвестиције, увести визе поново. То су озбиљне последице", казао је.

Поновио је да би последице могле да промене економски, социјални и геополитички положај за саме Србе.

"Због тога је важна једна ствар, коју морају да ураде Срби, а то је да буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже 'ако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо, морамо прихватити заједно'. А то је важно само зато да Србија и Срби поново не би били подељени. Шта год да се уради, морамо да урадимо заједно", навео је Додик.

Истакао је да ако се одбија француско - немачки план, онда то мора како каже да одбије власт и опозиција, али и друштво у целини.

Такође, ако га прихватамо онда то треба сви да урадимо.

"Србија не треба никад да призна Косово и Метохију и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору, али само признање је дефинитивно и оно не мора да буде стављено на страну", објаснио је председник Републике Српске.

Зато сада, наводи Додик, западњаци неће да кажу признајте Косово и Метохију, него кажу немојте га оспоравати.

"Морамо да научимо да сви ти амбасадори и изасланици имају своје каријере и они желе да успеју, зато њима смета Косово и Метохија", изјавио је председник РС. 

Када се говри о Заједници српских општина, Додик напомиње да је добро што причају о Републици Српској, међутим Албанци често кажу да не желе Републику Српску на територији Косова и Метохије.

"То је баш добро што тако говоре, то ће једног дана и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето зваће се Заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе", закључује Додик.

image