Србија и Балкан

Амбасада Норвешке званично постала контакт амбасада НАТО у БиХ

"У Европи постоји нова безбедносна реалност, а број изазова са којима се суочавамо расте", изјавила је Командант НАТО штаба у Сарајеву, бригадни генерал Памела Мекгаха
Амбасада Норвешке званично постала контакт амбасада НАТО у БиХwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS.com

Амбасада Норвешке у БиХ преузела је данас од Амбасаде Мађарске дужност контакт амбасаде за сарадњу са НАТО.

"У Европи постоји нова безбедносна реалност, а број изазова са којима се суочавамо расте. Ниједна држава их не може сама решавати. Радујем се сарадњи са Норвешком, која низ година подржава и БиХ и НАТО у наставку важних безбедносних пројеката у циљу очувања безбједности грађана", рекла је Командант НАТО штаба у Сарајеву, бригадни генерал Памела Мекгаха, преноси "Срна".

Отправник послова Амбасаде Мађарске у БиХ Ксаба Фелегухази је рекао да је приоритет очување мира и стабилности на Западном Балкану кључни интерес у геополитичком и економском смислу, преносе федерални медији.

"Мађарска има циљ да даје допринос миру и безбедности западног Балкана, на политичком нивоу снажно подржавамо убрзање ЕУ интеграција БиХ, као и јачање сарадње између НАТО-а и БиХ", рекао је он.

Амбасадор Норвешке у БиХ Олав Реинертсен истакао је да је већ посетио Бањалуку како би разговарао о НАТО-у, додаје портал "Кликс.ба".

Он је, на свечаности примопредаје дужности у Дому оружаних снага у Сарајеву, подсетио да је Норвешка 1949. била једна од држава оснивача НАТО-а.

Оценио је да су односи Босне и Херцеговине и НАТО у последњих 27 година били одлични, као и да је грађане и политичаре потребно информисати о томе шта "НАТО заиста јесте".

image
VV inauguration
banner