Србија и Балкан

Хрватски психијатар тврди да су се полицајци дрогирали на дужности, позван у тужилаштво

Случај се наводно збио за време прославе Нове године, а томе је сведочио син једног високог функционера
Хрватски психијатар тврди да су се полицајци дрогирали на дужности, позван у тужилаштвоwww.globallookpress.com © Samot

Загребачки психијатар Славко Сакоман позван је на информативни разговор у Државно тужилаштво, због изјаве да има сазнања о томе да су полицајцима изашли на интервенцију и "почастили" присутне кокаином.

Случај се наводно збио за време прославе Нове године, а томе је сведочио син једног високог функционера, који наводно није конзумирао наркотик. На то је бурно реаговао Синдикат полиције.

"Очекујем да ће ме пуно више питати него што ћу рећи. Јуче сам за медије рекао ту причу, није фокус на мојим мотивима. Жао ми је тих младих људи који ће можда имати неке потешкоће. У фокусу је напросто указивање на истину која се тиче грађана Хрватске", рекао је Сакоман.

Он каже да је с тим у вези упутио два писма премијеру Андреју Пленковићу, министру полиције Давору Божиновићу и директору полиције, где им као стручњак каже шта је то што се догађа у Хрватској од 2015. до данас.

"Ми се претварамо у кококо-државу, државу корупције, кокаина и коцке. Зашто нису покренуте саборске расправе о томе, зашто моје колеге психијатри нису ни реч рекли о том проблему…", упитао је Сакоман.

Он каже да је питање само да ли је исказ мајке дечака који је навучен годинама на кокаин, која је дилерима платила хиљаде евра.

"Коначно и он сам ми је то рекао", навео је Сакоман. Он каже да не зна да ли је наштетио угледу полиције ако се ситуација која не би смела да се догодити напросто догоди.

"Ја не могу негирати могућност да је дубока истина другачија. Али један спонтани исказ мајке која је пала на 50 кила јер јој је син рецидивирао…", прича психијатар, који на питање да ли је покушао службеним каналима да пријави те полицијске службенике, каже:

"Да сам то учинио само тако, дискретно, појео вук магаре. Проценио сам да је јавни интерес толики да сам то одлучио да поделим на телевизији".

Додао је да ће ова ситуација можда помоћи и тим запосленима у полицији. "Жао ми је што су споменули сина једног функционера. Можда би његова ситуација или ситуација његовог оца била лошија да нисам ништа рекао".

Овај познати психијатар, преноси портал Н1, каже да злоупотреба кокаина у војсци и полицији нису више изоловани инциденти. Истиче да изузетно цени полицију и да жели да им помогне. Сматра да је његова дужност да реагује, не желећи да коментарише због чега је реакција Тужилаштва била тако промптна.

"Дрога је енормна, кад би полиција запленила само десет посто, рекао бих да добро раде посао", говори Сакоман о количини дроге која се налази у Хрватској.

Он сматра да полиција не плени довољно дроге, али да чује како се дрога преноси из једног града у други и да праћење више није могуће јер се не ради о хероину.

"Хероински зависник се морао јавити на лечење, не можеш финансирати дрогу или се убије или се лечи. Тачно то показује какав је рад полиције на локалном ниову", каже психијатар.

Истиче да већина запослених у полицији жели да ради, али да би они радили, њихови шефови морају то да дозволе, да подстичу и мотивишу, што, како истиче, они не раде.

"Организовани криминал по својој нарави је спрега криминалаца и система који им даје подршку. Ни картели у Мексику не би диловали да није чак и главни шеф полиције део тог ланца…", прецизирао је Сакоман.

image