Србија и Балкан

Мијачић: Француско-немачки план има и за циљ да Словачка, Грчка и Румунија признају "Косово"

Не знамо како ће Шпанија и Кипар реаговати, али ове три земље (Словачка, Грчка и Румунија) чекају да се Курти и Вучић рукују и они ће признати "Косово" рекао координатор Радне групе Националног конвента ЕУ Драгиша Мијачић
Мијачић: Француско-немачки план има и за циљ да Словачка, Грчка и Румунија признају "Косово"© FOTO TANJUG/ STR

Споразум Београда и Приштине који је у најави биће споразум који представља посебну битку за косметске Србе, јер ако сад не решимо заштиту колективних права Срба то нећемо моћи да урадимо ни у једном следећем, рекао је координатор Радне групе Националног конвента Европске уније за дијалог Београда и Приштине Драгиша Мијачић.

Мијачић је током панел дискусије Националног конвента "Немачко-француски предлог споразума о нормализацији – много буке (ни) око чега?!", навео да је поменути споразум најављен као међукорак, а не као коначни који ће решити односе између Београда и Приштине.

"Коначни споразум ће се формализовати кроз улазак Србије у ЕУ када ће бити захтевано званично признање 'Косова' од Србије. Међутим, након овог споразума остаће само та тачка да Србија призна 'Косово'. Без обзира што ово није коначан споразум и оставља могућност политичарима у власти и опозицији да причају о црвеној линији Србије да не призна 'Косово', све остало је део", рекао је Мијачић.

Он је између осталог навео и да поменути француско-немачки споразум има и за циљ да се створе елементи да "Словачка, Грчка и Румунија признају 'Косово'".

"Не знамо како ће Шпанија и Кипар реаговати, али ове три земље (Словачка, Грчка и Румунија) чекају да се Курти и Вучић рукују и они ће признати 'Косово'", рекао је Мијачић.

Игор Новаковић из ИСАЦ фонда изјавио је да није сигуран да ће до "овог споразума доћи, јер политичка елита у Приштини жели да се Србија на неки начин призна 'Косово' и то је из њихове перспективе услов за дијалог".

"Да ли су они спремни да одустану од те позиције нисам сигуран".

Стефан Владисављев из Фондације БФПЕ за одговорно друштво навео је да је "изречен став да је наговештај признавања пет држава ЕП које сада не признају тзв. Косово предуслов за будући споразум и да су затражена уверења да се то осигура".

"Сагласио бих се да се може квалификовати као политички споразум и било је за очекивати да ће се десити политички притисци и заиста мислим да смо дошли у ситуацију да немамо више никакву шаргарепу која се нуди пре свега Србији и да је дошло време за штапове. На жалост овај споразум не гарантује ништа, није правно обавезујући и сутра се можемо вратии на статус кво и ново заоштравање односа, мада не знам да ли је то могуће с обзиром на ангажман међународне заједнице".

Новинарка Соња Соврлић рекла је да јој поменути споразум личи на неки "Брисел 2".

"Пре било каквог прихватања нацрта овог споразума, много корака је пре тога и они нису једноставни".

image
VV inauguration
banner