Србија и Балкан

Курти: Нећемо толерисати да ЗСО буде предуслов дијалога

Премијер привремених приштинских институција, коментаришући "европски план", подсећа да су у претходним годинама потписана 33 споразума у Бриселу, као и да ниједан не може бити приоритетан у односу на неки други
Курти: Нећемо толерисати да ЗСО буде предуслов дијалога© Yoshio Tsunoda/AFLO

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да албанска страна неће толерисати да Заједница српских општина буде обавезан предуслов у процесу дијалога са српским представницима, преноси "Коха".

"Преговарачки процес треба да нас води напред, поштујем поверљивост разговора, али понављам да ниједан од 33 потписана споразума не може да има хијерархијски приоритет и да чланови предлога Европске уније имају бројеве испред, што значи да имају ранг", рекао је Курти коментаришући инсистирање међународне заједнице да се постигне договор око ЗСО.

Курти који се, иначе, јуче састао са специјалним известиоцем ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, тврди и да је споразум о ЗСО једини од 33 споразума из Брисела који није прошао тест Уставног суда. 

Он је поновио и да би коначни договор са Србијом требало да буде усредсређен на међусобно признање, јер само тако се, како истиче, могу нормализовати односи "Косова" и Србије.

Курти се осврнуо и "европски план" за КиМ. 

"Овај предлог има пет реченица у преамбули и укупно 10 чланова. Када смо га добили 9. септембра рекли смо да је то добра основа за даље разговоре. То је оквир и платформа која нам омогућава да идемо напред, али је потребан преговарачки процес разговора да би се постигао договор.  Оно што истичемо је да с једне стране постоје 33 бриселска споразума из прошле деценије и да не постоји ниједан споразум који има приоритет у односу на други споразум", рекао је Курти.

image
VV inauguration
banner