Србија и Балкан

Дачић: Тешке последице за Србију ако будемо опструирали договор

Неће бити никаквих санкција против Србије, Брисел је Вучићев став оценио конструктивним, навео је министар спољних послова
Дачић: Тешке последице за Србију ако будемо опструирали договор© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Црвене линије за Србију када је у питању напредак у дијалогу Београда и Приштине су да нема чланства "Косова" у Уједињене нација и претходно формирана Заједница српских општина, поновио је министар спољних послова Ивица Дачић.

"Јасно су нам предочене последице ако Србија буде та која би опструирала договор, пре свега са тешким последицама за будућност Србије", објаснио је шеф дипломатије у интервјуу за "Курир".

Дачић каже да је неколико докумената на столу, али да ниједна верзија постојећег "европског плана" неће бити лака.

"Одавно је прошло време за лака решења и ми већ десет година разговарамо о могућим решењима, не о лаким и тешким", рекао је Дачић и додао да је прошла деценија од потписивања Бриселског споразума који важи за најбољу могућу опцију, али је блокирана због понашања Приштине и њених западних покровитеља.

Српски министар спољних послова каже да у овом тренутку Србија раговара са неколико Запада, са Американцима, Немцима, Французима, Британцима, Италијанима и Мирославом Лајчаком.

"Сви они имају своје појединачне интересе и очекивања, али ми их третирамо као партнере који се труде да дођемо до компромиса и то је тако откако је, не нашом вољом, дијалог измештен из УН и ЕУ. То је реалност", поручио је Дачић и додао да не треба да се заборави да Србија остварује две трећине своје трговинске размене са њима, да су то земље које запошљавају неколико стотина хиљада људи и да то не сме да се гледа одвојено од питања КиМ.

Дачић је подвукао да неће бити никаквих санкција против Србије, да је Брисел став Вучића оценио конструктивним, за разлику од Куртијевог.

"Ми очекујемо да се формира ЗСО и поздрављамо изјаве Запада, а нарочито САД да ће то да буде урађено", закључио је српски шеф дипломатије.

image
VV inauguration
banner