Србија и Балкан

Брнабић: ЗСО мора бити у складу са Бриселским споразумом

Заједница српских општина мора да буде у складу са дефинисаним споразумом из 2015.године, а не са некаквим "косовским уставом" или како год називали тај документ, навела је српска премијерка
Брнабић: ЗСО мора бити у складу са Бриселским споразумом© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Заједница српских општина мора да буде у складу са Бриселским споразумом, на њему мора да ради Управљачки тим у складу са оним овлашћењима и надлежностима дефинисаним споразумом из 2015.године, истакла је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Упитана за предлог статута ЗСО који је израдила Фондација Фридрих Еберт, она је рекла да није прочитала ни видела тај документ.

"Није ми јасно зашто та фондација ради на оснивању ЗСО, јер је потпуно јасно ко треба да ради на томе, а то је Управљачки тим у складу са овлашћењима и надлежностима дефинисаним споразумом из 2015. Нема непознаница. Постоје надлежности и овлашћења, којих има 22. Тако има Управљачки тим који постоји и који се зна како се прави и он треба да ради на ЗСО", подвукла је премијерка.

Она се захвалила немачкој фондацији на помоћи, и изразила наду да је била добронамерна, али је поновила да се овлашћења и надлежности ЗСО знају.

"Управљачки тим формиран је 2018. године. Кренуо је да ради на статуту. За то је 2018. 'Косово' добило признање у извештају од напретку Европске комисије. Ајде да наставимо путем који је дефинисан 2015. и 2018. и да на ЗСО раде они људи који треба то да раде у складу са овлашћењима на основу споразума из 2015. године", подвукла је Брнабић.

Упитана шта очекује од данашњег састанка у Амбасади САД у Приштини, као и шта јој је обећао изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, рекла је да јој је на једном од састанака било јасно речено да ће на оснивању ЗСО САД радити одмах на почетку 2023, а то су јануар и фебруар.

"Немам никаква очекивања од данашњег састанка, јер то није састанак око којег смо били консултовани. Моја очекивања су да ЗСО буде у складу искључиво са Бриселским споразумом. Са оним што је дефинисано 2013, када је потписан, и 2015. када су споразумом дефинисане надлежности ЗСО. Да буде у складу са оним што управљачки тим каже да треба да подразумева ЗСО, ништа више, ни мање од тога", рекла је она.

Апеловала је да се не ради на извргавању руглу Бриселског споразума и споразума из 2015. године, да се прави нешто што би се звало ЗСО или било како, а да нема овлашћења која су дефинисана.

"Зна се која су то овлашћења и каква треба да буде ЗСО, ни више ни мање од тога. У том смислу немам очекивања да то треба да буде у складу са 'косовским уставом', или како год зову тај документ који су сами дефинисали. Под један јер је међународни споразум изнад тог папира на који се позивају, под два јер да је нешто у складу са 'косовским уставом' не би било потребе за преговорима и споразумима под окриљем ЕУ. ЗСО мора да буде у складу са Бриселским споразумом. Под три зато што су и власти у Приштини неколико пута протеклих година показале да када им одговара не поштују сопствени устав. Када су кренули да оформе такозване безебдносне снаге 'Косова', радили су без икаквог договора и одобрења Срба на 'Косову', што је експлицитно против устава на који се позивају. Када је требало да врате имовину манастиру у Дечанима, а уставни суд рекао да треба да врате, у таквим случајевима не поштују њихов такозвани устав", закључила је Брнабић.

image