Србија и Балкан

Вучевић: Кад би се питао народ у ЦГ, признање "Косова" би било повучено

Да је Ђукановићев режим марио шта мисли 85 одсто грађана Црне Горе, до признања нелегалне независности тзв. Косова никада не би дошло, каже министар одбране Србије
Вучевић: Кад би се питао народ у ЦГ, признање "Косова" би било повучено© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Црногорска влада је признала самопроглашену независност такозваног Косова, упркос томе што је више од 85 одсто грађана било против такве одлуке, рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић и истакао да би, када би се народ Црне Горе питао, та срамна одлука одмах била повучена.

Он је у интервјуу подгоричком порталу "Адриа" подсетио на изјаву тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића да је црногорска влада признала независност тзв. Косова "упркос томе што је више од 85 одсто грађана било против такве одлуке".

"Да је Ђукановићев режим марио за то шта мисли 85 одсто грађана Црне Горе, до признања нелегалне независности такозваног Косова никада не би ни дошло. Када би се народ Црне Горе питао, сигуран сам да би та срамна одлука била одмах повучена", изјавио је Вучевић.

Иначе, током недавних преговора о формирању нове Владе Црне Горе, један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић поручио је да ће, уколико овај савез буде имао већину у влади у којој неће бити Дритан Абазовић, укинути црногорско признање косовске независности

"Време пред нама ће показати колико је нова власт у Црној Гори спремна да поштује вољу сопственог народа", изјавио је министар Вучевић и додао да је на представницима политичког руководства Србије да односе са Црном Гором граде на принципима добросуседства и поштовања међусобних интереса.

На питање да ли је одлука Ђукановићевог режима да пошаље војнике у мисију на тзв. Косово био "нож у леђа Србији", Вучевић одговара да је један од циљева те политике било потпуно "расрбљавање" Црне Горе, насилна промена идентитета стотина хиљада људи који су се сматрали Србима и говорили српским језиком, маргинализација огромног дела грађана те земље који нису желели да се одрекну свога имена и својих православних светиња.

"Одлука о којој говорите је само једна у непрегледном низу оних које су биле усмерене директно против интереса Србије и чији је циљ био удаљавање два, по крви и историјском наслеђу најближа народа на Балкану. Иако се својски трудио да испуни своју мисију, народ Црне Горе му се успротивио", јасан је Вучевић.

Говорећи о разликама између Војске Србије данас и Војске Србије пре доласка на власт председника Александра Вучића, Вучевић каже да је управо Вучић зауставио и у потпуности преокренуо девастирајући ток ствари у систему одбране Србије.

"Све оно што је Војска Србије данас – савремена, снажна, мотивисана и ефикасна – јесте захваљујући политици чије је темеље те, 2012. године, поставио данашњи председник", казао је, између осталог, Вучевић.

На питање колико је тешко бити министар одбране у овим нимало лаким тренуцима када је Србија пред великим изазовима и притисцима по питању јужне српске покрајине, Вучевић каже да му је то "велика част", али да је, каже, још већа одговорност бити у тиму председника Вучића и бавити се једним од најважнијих ресора у држави, поготово сада када је Србија изложена стравичним притисцима и када се Срби на Косову и Метохији боре за голи опстанак и останак на својим вековним огњиштима.

О притисцима којима је изложена Србија говорио је недавно и Милан Кнежевић. Он је рекао да је уверен да председник Србије Александар Вучић неће прихватити ултиматум да Косово и Метохија постане члан УН и поручио да за то има подршку српског народа на свим континентима.

image
VV inauguration
banner