Србија и Балкан

Билчик: Црна Гора у све дубљој кризи, потребна јој нова влада

Билчик истиче да је прошлог лета влада у Подгорици изгубила већинску подршку у Скупштини и да од тада Црна Гора тоне у све дубљу политичку кризу
Билчик: Црна Гора у све дубљој кризи, потребна јој нова владаwww.globallookpress.com © TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Копредседавајући Парламентарним одбором за стабилизацију и придруживање (ПОСП) Владимир Билчик оценио је да Црна Гора од јесени тоне у све дубљу политичку кризу и да јој је потребна нова влада која може дати приоритет европским реформама како би остварила дугогодишње европске амбиције.

Прошле године различити актери ЕУ су приметили да Црна Гора више не трчи ка чланству, већ да, у најбољем случају, мирује, наводи се у ауторском тексту копредседавајућег ПОСП-а са Црном Гором, објављеном у европском магазину "Парламент", преноси РТЦГ.

Као излаз из садашње политичке кризе, Билчик истиче да је потребан брз политички договор у Црној Гори, како би се окончао мандат актуелне владе и отворио пут за нове парламентарне изборе.

"Истовремено, лидери из целог политичког спектра морају убрзати реформе европских интеграција како би испунили очекивања огромне већине грађана Црне Горе који подржавају будућност своје земље у ЕУ. Више нема времена за губљење", казао је Билчик.

Он је подсетио да је прошлог лета влада у Подгорици изгубила већинску подршку у Скупштини и да од тада Црна Гора тоне у све дубљу политичку кризу.

Прошлог октобра, Европска комисија је оценила да су "политичка нестабилност, нестабилност владе и тензије" ометали значајан напредак на плану реформи, а сходно томе и на путу придруживања земље ЕУ.

Билчик у тексту наводи да се "најновија и озбиљна ескалација политичке кризе" догодила пред Божић, када је Скупштина Црне Горе 12. децембра усвојила контроверзни закон којим се ограничавају овлашћења председника, упркос чињеници да је то било у супротности са хитним мишљењем Венецијанске комисије.

"То је био јасан изазов за дугогодишње европске амбиције Црне Горе, укључујући поштовање уставности и принципа владавине права", указао је Билчик.

Билчик подсећа и да су ЕУ и међународна заједница упозоравали Црну Гору на усвајање тих амандмана и наглашавали апсолутну хитност избора судија Уставног суда, што још није урађено.

"Сходно томе, први пут у историји заједничких парламентарних састанака нисам имао избора него да откажем заказани 21. састанак ПОСП-а ЕУ и Црне Горе у Стразбуру прошлог децембра", навео је Билчик.

image