Србија и Балкан

Амбасада Русије медијима БиХ: Пре "раскринкавања" проверите податке

Амбасада наводи да су обратили пажњу на публикације у медијима о активностима поменутог сајта, који се већ неколико година бави "анализом" светских вести, између осталог, руских
Амбасада Русије медијима БиХ: Пре "раскринкавања" проверите податке© Амбасада Русије у Босни и Херцеговини

Амбасада Руске Федерације у БиХ, оштро је критиковала сарајевски портал "раскринкавање.ба", због ширења лажних информација, наводећи да би претходно требало да провере податке, како не би противречили Вашингтону који издваја милионе долара за антируску пропаганду.

У саопштењу руске Амбасаде наводи се да су обратили пажњу на публикације у медијима о активностима поменутог сајта, који се већ неколико година бави "анализом" светских вести, између осталог, руских.

"Називајући то 'провером чињеница', аутори портала шире лажне информације и доводе у питање поуздане податке", наводи се у реаговању, преноси Танјуг.

Једна од тема коју је овај извор спиновао, у покушају да привуче више читалаца, додају из амбасаде, била је о америчким војно-биолошким програмима који су се спроводили у лабораторијама на територији Украјине.

Аутори таквих "истраживања", истичу, усудили су се да претпоставке да је развој и модификација вирусних патогена, укључујући ковид-19, на украјинским полигонима "теорија завере".

О неоснованости такве претпоставке сведоче званичне изјаве Вашингтона - координатор Савета за националну безбедност САД Џон Кирби, потврдио је да су амерички и украјински војни биолози радили на "научним" пројектима у Украјини, који су били нагло обустављени чим је започела специјална војна операције за заштиту Донбаса. Очигледно, како би се избегло њихово откривање, наводи се у коментару.

Осим тога, додаје се, током специјалне војне операције добијени су бројни документи који потврђују природу истраживања која су се спроводила у украјинским биолабораторијима.

"С тим у вези, желели бисмо дати један пријатељски савет новинарима овог портала - ако сте већ преузели одговорност да се позабавите 'раскринкавањем', онда се потрудите барем да проверите са приручницима из Вашингтона како им не бисте противречили. И још нешто - било би лепо погледати ваш медијски извештај о томе колико сте новца добили од тих 80 милиона долара које су САД издвојиле за антируску пропаганду. И већ на основу одговора на ово питање, биће могуће извући закључак о томе колико је ваш ресурс поуздан", наводи се у коментару Амбасаде Русије у Сарајеву.

image