Србија и Балкан

Вучић: Наши људи на КиМ и у БиХ нападнути само зато што су Срби

Вучић је нагласио да морамо да снажно чувамо интересе Србије, али и мир
Вучић: Наши људи на КиМ и у БиХ нападнути само зато што су Срби© Танјуг/Владимир Шпорчић

Председник Србије Александар Вучић говорио је вечерас о нападима на Србе на Косову и Метохији и нагласио да је пред нашом државом тежак период.

"Ситуација јесте озбиљна и усложњава се јер ћемо имати много изборних утакмица у региону, што ће значити добру прилику за додатне нападе на Србе", рекао је Вучић у емисији "Ћирилица" на телевизији "Хепи".

Подсетио је да су српска деца на Косову и Метохији нападнута на Бадњи дан и осудио реакцију међународне заједнице.

"Људи у Србији су приметили, оно што је мене највише заболело, да нико, од ЕУЛЕКС-а, Американаца, Немаца, до Канцеларије УН на КиМ нису рекли да су нападнута двојица српских дечака. Рекли су 'грађани Косова', 'две особе', али да нико не може да закључи ко је нападач, а ко је нападнут. А једини разлог зашто су та деца нападнута је била што су били наоружани српским храстовим дрветом. Пуцано је само зато што су носили бадњак, само зато што су Срби, а они само то нису ни рекли. То кажем да би људи разумели колико је позиција државе и народа тешка", напоменуо је председник.

Подсетио је како су ових дана исти ти говорили о Рачку.

"Јесте ли икада видели да сви они осуде, на пример то што председнику Србије није дозвољено да оде у Јасеновац или да кажу нешто на годишњицу оснивања логора Јасеновац? То се никада није догодило. Чак су бирали да ли ће да дођу у Доњу Градину на основу тога да ли ће се тамо појавити руски амбасадор у БиХ или неће", казао је председник.

Проблем је да кажу да су нападнути Срби

Вучић је говорио и о нападу на Србе у Сарајеву.

"Нападнути су само зато што су Срби и сви то знају, али то не сме да се каже. То није добро да се каже. Да је било обрнуто, све би било другачије. За њих је проблем да изговоре име српског народа, да кажу - Срби. Просто, то постоји у неколико земаља у окружењу јер желе Србију понижену, на коленима и никакву другачију", рекао је Вучић.

Председник се осврнуо и на текст објављен у "Јерусалем посту" у коме се наводи да је спасао свет од Трећег светског рата и рекао да тај човек није безвезно писао.

"Да је тај метак убио српско дете, да су Срби одговорили и напали НАТО - ето вам рата. Зато сам молио људе. Да ли мислите да је неко од Срба хтео да склонимо барикаде? Молио сам их, знајући да су за све што говоре у праву, али ја морам да се борим да сачувам њихове животе. Нећу да они изгубе. Знам да је борба дуга. То није спринт, већ маратон. Потребни су нам живи људи да бисмо победили у трци", поручио је Вучић.

Нагласио је да је на нама да покушамо да умиримо односе јер је то важно за регион, али да није велики оптимиста.

"Наше је да упркос свим увредама и стотинама хиљада текстова који су објављени у Загребу против мене, да покушамо да имамо нешто боље односе. Важно је због нас у региону. А важно је да то радимо и са Бошњацима и Албанцима. Ако кажете да Срби не могу да гоне они који су убијали децу на Петровачкој цести или да не смемо да говоримо о 'Олуји' као о етничком чишћењу, а шта да кажем? Да говоримо о томе да смо ми геноцидни народ?", питао је председник.

Вучић је напоменуо да су он и министар за рад и запошљавање Никола Селаковић дошли на идеју да се споменик у знак сећања на страдале у Јасеновцу направи и у Београду.

"Сами доносимо своје одлуке"

Говорећи о причама о "Вагнеру" у Србији, председник каже да се ради о ноторној лажи.

Он је руским пријатељима поручио да није фер према некоме ко страда због тога што није казнио Чајковског, Достојевског или неког другог, због тога што смо примили сваког човека из Русије, што је руски језик овде као домаћи, што смо једина земља која није увела санкције да зову било кога у "Вагнер".

Каже да се поносимо тиме што смо слободна, слободарска земља која сама доноси своје одлуке.

Подсетио је да је Србија много људи изгубила у ратовима вођеним од 19. века.

"Хајде да сачувамо своје људе. Наше је да сачувамо слободарски дух, драго ми је што смо такви. Када причају о територијалном интегритету заборављају да су то прекршили код нас. Они не доживљавају територијални интегритет Србије као тешку тему", закључио је Вучић.

Додао је да морамо да снажно чувамо интересе Србије, али и мир и поновио да не жели ниједној мајци да врати дете у ковчегу.

"На крају неко мора да води државу и да зна како да кривуда у тешким временима да би нам брод упловио у сигурну луку. То је моја молба за људе у Србији, иако знам да нико неће послушати, јер лаж најбоље пролази, рекао је Вучић.

Притисци на Србију

Председник је напоменуо да је нама Европска унија важна и да је битно "да останемо на европском путу".

Каже да га не плаше приче о кластерима и томе да ће Србију дуго као Турску држати у статусу кандидата за чланство у ЕУ, већ га брине могућност да неко каже да неће бити инвестиција.

"Уопште се не плашим кластера, да ли ће нас држати као Турску. Никога неће пустити у ЕУ пре нас. Оно зашто бринем су инвестиције, бринем много, видео сам како су напустили Русију, а имали су много више интереса него овде", рекао је председник.

Додао је "да зна да и они који нису за ЕУ разумеју шта радимо", додајући да је његов посао да одговори на оно сто је непопуларно, јер неко на крају мора да брине о грађанима и будућности земље.

Саопштио је да ће одмах по повратку са економског форума у Давосу имати састанак са посредницима у дијалогу Београда и Приштине, такозваном "великом четворком".

Додао је да нико нема потребу да чује Србе.

"Њих није брига, ако мислите на западне представнике. Један од њих је рекао да сам у заблуди, али када немате праве чињенице теже је разумети", рекао је он.

Председник је подсетио да су многи тврдили да ће он увести санкције Русији, али да се то више од годину дана није догодило.

"Та прича око санкција је одвратна прича о нама. Подсетићу вас, када је кренула изборна кампања, многи јунаци су говорили да ће Вучић увести санкције Русији дан после избора. Ја нисам говорио ни да сам за, нити да сам против јер ја морам да водим државу, не можете да се одрекнете свог народа и људи. Када водите државу не можете да искључујете ствари, јер не знате да ли ће вам сутра мач бити над главом. Не смете да обећавате, јер сте слуга сваке изговорене речи, а господар неизговорене. Сад и да уведемо, па ево издржали смо скоро годину дана. А нисам сигуран да ћемо да уведемо", нагласио је Вучић.

После избора се, каже, догодио преокрет и сви они су "одједном за санкције, а њему поручују да води неодговорну политику јер их није увео".

"Па да ли смо ми били срећни кад су нам увели санкције? Да ли треба да укидамо Достојевског, Толстоја, да рушимо споменике?", питао је Вучић.

Говорио је и о Русима који долазе у Србију.

"Међу онима који долазе из Москве и Петербурга има оних који су против Путина, а они који долазе из других делова Русије и из Украјине су листом за Путина. Ако гледате по држављанству, они са подручја Украјине су више за Путина", казао је он и објаснио да они који су били угрожени више подржавају руског лидера.

"Један међународни представник рекао да ће Курти кренути на барикаде"

Председник каже да му је један од међународних представника поручио да хитно склони барикаде седам дана пре стварног склањања и да му је тај представник рекао да ће Курти кренути на барикаде. Напомиње да је тај представник успео да уплаши Марка Ђурића и Петра Петковића.

"Ја сам га позвао и рекао му да продаје трикове овим мојима. Људи су били веома добро организовани и знао сам ко шта може, а ко не може", казао је Вучић.

Председник каже да су Србима гаранције дали НАТО, САД и ЕУ.

"Први пут имамо писмено на ком није само Тачијев и Расмунсенов потпис. То је формални извор права за нас. То је за нас веома важно. То је била већа тактичка победа него што смо је представили", казао је он.

Вучић је подвукао да је велика грешка то што су Албанци радили са Марком Ђурићем када су га ухапсили.

"Ови су помислили да могу да раде све, а онда су схватили да не могу да раде све. Отпор народа је допринео томе да схвате да не могу да раде ништа. Наш проблем је што су сви у свету говорили о барикадама, а нису говорили да су људима забранили да изађу на референдум, изборе, да су хапсили људе који превозе робу, вакцине, лекове...", каже Вучић.

Додао је да Аљбин Курти условљава формирање Заједнице српских општина признањем лажне државе, а слично се налази и у француско-немачком предлогу, где траже да "Косово" пустимо у Уједињене нације.

"Ми нисмо ниједан једностран потез повукли, а они су сваки. Њихов посао је да штите своје чедо по сваку цену и ми то морамо да разумемо као наш проблем. Зато морамо да снажимо нашу земљу, да јачамо наменску индустрију. Када сте слаби војно онда ништа. Ми ту имамо проблем због тога што НАТО није поштовао Резолуцију 1244 и нису дозволили да се део наших снага врати на КиМ. Мађарска војна индустрија страшно напредује. Раде Леопарде, купују све могуће, Румуни се страховито наоружавају , али смо и ми веома, веома снажни", наглашава Вучић.

Црна Гора

Председник је, говорећи о ситуацији у Црној Гори, казао да би председнику Републике Српске Милораду Додику биле укинуте све санкције када би рекао нешто против њега. Истиче да су његови пријатељи Андрија Мандић и Милан Кнежевић, а да има коректан однос са Небојшом Медојевићем.

О Здравку Кривокапићу је, каже, рекао све што је имао док је он био на позицији председника владе.

image