Србија и Балкан

Вучић с врхом СНС-а: Разочаран сам социјалистима, спреман сам за изборе; Дачић: Остајемо уз Вучића

Социјалисти су били негде између, желећи да се додворе свима, поручио је председник Србије на данашњем састанку врха своје странке, откривају "Новости"
Вучић с врхом СНС-а: Разочаран сам социјалистима, спреман сам за изборе; Дачић: Остајемо уз Вучића© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Боље је да одемо у опозицију него да нам партијски и приватни интереси воде државу, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на састанку којем је присуствовао врх СНС-а, јављају "Новости", додајући да неће попустити под уценама ни опозиције, а ни коалиционих партнера.

"Спреман сам да идем на изборе као кандидат за премијера, али нећу попустити под уценама - ни Запада, ни СПС-а, ни лажних десничара", навео је Вучић.

Према писању "Новости", ово је на данашњем састанку врха СНС-а поручио лидер странке и председник Србије Александар Вучић.

Наговештај потпуне промене актуелне политичке панораме у држави настао је током сумирања недавне седнице Народне скупштине посвећене Косову и Метохији. Шеф државе и лидер најјаче политичке опције у Србији казао је да је СНС био усамљен у одбрани државних интереса и да је уз себе имао - народ.

"Веома сам разочаран понашањем социјалиста, који су били негде између, желећи да се додворе свима", пренели су за овај лист извори из СНС-а речи свог лидера.

Лидер социјалиста и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, иначе, прошле недеље боравио је у Вашингтону на Молитвеном доручку.

Дачић се том приликом, иначе, састао и са изаслаником Стејт департмента за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Управо је Ескобару, како такође сад преносе "Новости", Вучић поручио "Само сањај!" поводом његовог јавног захтева за узајамним признањем Србије и тзв. Косова.

Овај захтев Ескобар је саопштио још пре неколико дана у интервјуу за портал "Павловић тудеј", а данашње писање "Новости" додатно доприноси утиску да се иза сцене дешава нешто ванредно, што је и изазвало овакве реакције.

Убрзо након овог оштрог одговора о међусобном признању, председник Србије огласио се на свом Инстаграм налогу, наводећи да га западни агенти "бране" баш као и његови коалициони партнери.

"Народе српски, грађани Србије. Западни агент Рада Трајковић каже да тражим аболицију за своју породицу, а не спас за српски народ на КиМ. Лаже, лаже као и сви они у Скупштини који су говорили све оне бесмислице. Брани ме као и моји коалициони партнери", навео је председник Србије.

"Зато народе, да имате у виду. Моја породица је овде, криви смо јер бранимо Србију. Међусобно признање, сањајте! Живела Србија", поручио је Вучић. 

Вучић је на данашњој седници руководства СНС-а рекао и да му је "доста и покварењака који би да се богате на рачун странке, често се позивајући на њега приликом својих мутних послова, а кад год је требало да се боре за државу и народ, први су окретали леђа".

Ова порука је пропраћена одобравањем, а Вучић је своје излагање, како се наводи, завршио речима: "Победиће Србија".

Дачић: Остајемо уз Вучића 

На другој страни, лидер СПС-а Ивица Дачић огласио се за Танјуг наводећи да СПС остајемо чврсто уз председника Србије.

"Социјалистичка партија Србије остаје чврсто уз председника Србије Александра Вучића и подржава његову политику у вези са КиМ", поручио је председник те странке Ивица Дачић. 

Додао је да је то њихова заједничка политика већ 11 година.

Сви састанци првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, међутим, који су били заказани за уторак, 7. фебруар, отказани су, саопштено је вечерас из Владе Србије.

Министар Дачић требало је да се сутра састане са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, који долази у посету Србији.

Било је планирано и да се први потпредседник Владе и министар спољних послова сутра састане и са нерезидентним амбасадором Краљевине Саудијске Арабије Осамом бин Дакхилом Ал Ахмадијем.

"Блиц": Ванредни избори у септембру

Према писању "Блица", ванредни парламентарни избори у Србији могли би да буду одржани у септембру, а кандидат за премијера биће Александар Вучић. 

Сазнање овог листа о оквирном датуму избора долази после оштрог говора лидера странке и председника Србије Александра Вучића на седници врха СНС, о чему су писале "Новости".

У прилог писању медија о расписивању ванредних парламентарних избора иде и изјава председника Народне скупштине Републике Србије и потпредседника главног одбора СНС-а Владимира Орлића, који је, након седнице врха странке навео да је народ тај који види све и који ће, на крају, одлучити.

"Народ је видео све. И једини је био уз нас. Управо тај народ најбоље зна - којим путем желимо да нам Србија иде даље. Да ли можда путем трулих компромиса, кукавичког и рачунџијског 'коалиционог' калкулисања, по правилу - незаслуженог дељења заслуга и остварених резултата, али никада и терета који остаје вечито резервисан само за једна леђа. Или ћемо, ипак, путем слободне, снажне и независне Србије, земље која око своје будућности и права на живот не тргује и не погађа се ни са ким - путем којим воде само храброст, искреност и поштење. Баш ту, и баш такву, одлуку доноси искључиво - наш народ. И он ће знати да одлучи исправно", навео је Орлић.

Додао је да ће "пристојна и одговорна, убедљива већина људи у Србији, која је у председнику Александру Вучићу препознала свог лидера на путу одбране слободне Србије одлучити", а завршио је речима председника Србије:"Победиће Србија".

Глишић: СНС спреман да иде у опозицију

Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић огласио се након данашњег састанка врха СНС-а, потврђујући наводе "Новости".

"Пошто Социјалистичка партија Србије наставља своју праксу свакодневног флертовања и удварања олошу из опозиције, обавештавам их да је СНС спремна данас да иде у опозицију, али да буде део политичког мешетарење неће никада. Наша политика је љубав и рад за Србију и наш народ, а не фотеља по сваку цену", најавио је Дарко Глишић.

Он се осврнуо и на Бриселски споразум који је априла 2013. године, као тадашњи премијер, парафирао лидер СПС Ивица Дачић.

"Није Вучић потписао Бриселски споразум, али јесте најзаслужнији за повлачење признања 'Косова' што сте себи као заслугу приписивали све ово време. Ако се руководите народном изреком да умиљато јагње две овце сиса, нити сте ви јагње, а још мање смо ми овца - доста је било вашег седења на две столице", навео је Глишић, преноси инстаграм налог "СНС Србија".

Покрет социјалиста: Безусловно уз Вучића

Странка директора БИА Александра Вулина, Покрет социјалиста, заједно са председником Вучићем ће се, безусловно, борити за очување и остваривање српских националних интереса, поручио је потпредседник тог покрета и народни посланик Бојан Торбица.

Подсећамо, прозападни медији недавно су устврдили да је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, на састанку са Ивицом Дачићем, рекао да ће сарадња с БИА у наредном периоду бити "дубоко замрзнута" јер "кадровска решења" у српској тајној служби представљају велики проблем за Сједињене Америчке Државе.

"Борићемо се са председником Вучићем и против лажних социјалиста и против усташа, квази патриота, жутог олоша који су кидисали на председника Вучића у парламенту док је бранио државне националне интересе, борићемо се и против силеџија са Запада који би да признамо Косово и Метохију, напустимо Републику Српску и уведемо санкције Русији. Поштовани председниче, Покрет социјалиста је са Вама до краја", поручио је народни посланик Бојан Торбица.

Додао је да Покрет социјалиста можда није највећи коалициони партнер, али је најлојалнији партнер Александра Вучића.

image
VV inauguration
banner