Србија и Балкан

Курти минира преговоре, на све начине покушава да избегне преузете обавезе

Запад појачао притисак на председника привремених институција, а њему није остало још много времена, пише "Блиц"
Курти минира преговоре, на све начине покушава да избегне преузете обавезе© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Упркос претњама и "добронамерним саветима" из Брисела и Вашингтона, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти наставља са провокацијама, пише "Блиц".

Лист наводи да се Курти тако понаша откако је у септембру прошле године на сто стављен француско-немачки предлог јер је, упоредо са тим, Запад започео јачи притисак да се на Косову и Метохији формира Заједница српских општина. 

"Курти, који је политичку каријеру градио на изјави да је 'ЗСО канцер друштва', томе одолева, о чему сведочи и најновија изјава председника Скупштине Косова Гљаука Конјуфце. Он је коментаришући изјаву Габријела Ескобара да ће ЗСО бити формирана са или без премијера Косова, поручио да је то немогуће и да ће, у том случају, заједно са грађанима изаћи на улице".

Пре тога, пише "Блиц", Курти је низао разлоге зашто је против, па је тако указивао да је ЗСО мимо Устава "Косова", да не може да буде моноетничка, да не жели нову Републику Српску, а онда је отишао и корак даље и рекао да би Мађари, Бошњаци, Албанци и Бугари могли да формирају једнонационална удружења општина у Србији.

"Зашто им Србија то не омогући, а на Косову тако нешто тражи", написао је Курти на Фејсбуку.

Као одговор на све примедбе, амбасада САД у Приштини започела је консултације о ЗСО, али без Куртијевог присуства. Ни то га није смирио, већ је постаио шест услова за ЗСО, међу којима се нашао и захтев да Србија повуче писма која је упутила земљама које нису признале "Косово", да му не дозволе ни пријем у Савет Европе.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ако мисле да о нечему озбиљно разговарају, онда мора прво да се имплементира ЗСО у потпуности у складу са четири споразума већ потписана и прихваћена у Бриселу. 

"Морају да ми кажу шта је смисао тога. Пре тога ЗСО. Ако мислите да ме зовете да ме наговорите да кажем ЗСО са нечим или после нечега, немојте да ме зовете. Можете да ме зовете у туризам", рекао је Вучић, коментаришући позив ЕУ да се у Бриселу састане са Куртијем.

Директор Центра за регионалност Александар Попов каже да Курти само купује време.

"Курти тврди пазар да би се што више изашло у сусрет захтевима и не би ли издејствовао ЗСО на нивоу НВО. Не одговара му актуелни расплет догађаја јер је признање Косова на дугом штапу. Десило се супротно, Вучић га је надиграо и сад мора да  мења тактику", наводи саговорник "Блица".

Он указује и да ЕУ и САД не одустају, и да су прибегли свим врстама притисака. 

"Нашироко му је објашњено да ће остати без подршке око независности, да ће Косову бити укинути безвизни режим и да ће бити у економској изолацији. У таквим околностима, он остаје без подршке бирача", додаје Попов.

Сличног је става и политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли који сматра је премијер привремених институција има мали простор за маневар.

"Званична Приштина жели да до најситнијег детаља види како би изгледала ЗСО, и става је да нема ЗСО ако Србија не признаје независност Косова. Са друге стране, Куртијева влада је поставила нових шест услова за ЗСО и међународни фактори их тренутно тумаче", каже Шехоли и указује да Куртију није остало још много времена.

"По свему судећи, наредних 14 дана ће бити пресудни и за Куртија и за владу Косова, с обзиром на то да међународни чиниоци захтевају да ЗСО буде формирана најкасније до лета ове године, а да немачко-француски документ буде прихваћен до краја године", закључује Шехоли.

image