Србија и Балкан

Градоначелник Зенице оспорава легитимитет Кристијана Шмита

Фуад Касумовић је описао Шмита као "ислуженог политичара", додавши да у БиХ верују "сваком ћати који дође из ЕУ"
Градоначелник Зенице оспорава легитимитет Кристијана Шмитаwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Лидер странке БХИ-КФ и градоначелник Зенице Фуад Касумовић, први је политичар из ФБиХ, који је оспорио легитимитет Кристијана Шмита, високог представника, којег не признаје ни Република Српска, пише "Политика".

Он је, гостујући на ТВ Н1 коментарисао формирање власти у Босни и Херцеговини и истакао да је Шмит направио грешку када је у изборној ноћи наметнуо измене Изборног закона.

Касумовић је истакао да због тога морао да реагује, уколико дође до блокирања овог процеса, то јест застоја на успостављању федералне владe, који најављује Изетбеговићева странка.

Градоначелник Зенице констатује да такво недемократско наметање ни у једној држави не би смело да се дешава, сем у Босни и Херцеговини.

Он је Шмита описао као "ислуженог политичара", додавши да БиХ верује "сваком ћати који дође из ЕУ".

"Немојте веровати трећеразредним међународним политичарима, па ни том Кристијану", истакао је Касумовић, додавши да је Шмит послат у БиХ по неким другим захтевима и да је свима јасно шта је урадио.

"Шмит игра на штету Босне и Херцеговине, он је врло битан чинилац, мало легалан, а мало нелегалан. У Републици Српској кажу да није легалан, председник Додик неће да се састане са њим", рекао је градоначелник Зенице и додао: 

"Како је легалан, ко га је именовао, ако није именован у Савету?"

Касумовић је појаснио да, ако Шмит није легалан на читавој територији Босне и Херцеговине, и не признаје га један део државе, "онда ни ја не могу рећи да је легалан", закључио је.

image