Србија и Балкан

Цуфај: Косово има тврдоглавог премијера, а Вучић има тенкове и авионе

Косовски писац каже да Запад жели да Вучића спасе притиска да дејуре да призна 'Косово', али да је такође план да се српски председник удаљи од Путина, па би 'Косово' тако, како он оцењује добило фактичко признање од стране Србије
Цуфај: Косово има тврдоглавог премијера, а Вучић има тенкове и авионеGetty © Ferdi Limani / Stringer

Курти мора да пристане на Заједницу српских општина јер "Косово" не сме остати без западне заштите, наводи писац и некадашњи амбасадор "Косова" у Немачкој Беће Цуфај, а преноси "Дојче Веле".

Запад је, подсећа Цуфај, изашао са предлогом који се темељи на уговору две Немачке. 

"Ту постоје два проблема. Први је што се 'Косово' боји да би Срби, које политички контролише Београд, могли тежити поновном уједињењу са Србијом. Други проблем је, из моје перспективе, премијер Аљбин Курти", пише Цуфај, који подсећа да Албанци са "Косова" масовно емигрирају у Немачку, а да на територији самоптоглашене републике владају корупција и непотизам, као и да партија управља институцијама.

Према његовој оцени, српски председник Александар Вучић "стидљиво" је прихватио француско-немачки план, док је Куртијева порука - одбијање да се формира Заједница општина. А то, како он истиче, нервира међународне партнере, односно посебно Американце и Немце.

Зато ће, Курти, предвиђа он, ипак морати да дигне руке од својих предизборних обећања- јер бољег живота за грађане још нема, а "Заједницу српских општина неће моћи да спречи".

"Косово има тврдоглавог премијера, али нема тенкове, авионе и велику војску. Вучић то има, а Вучић је, како се Курти жали, Путинова продужена рука. Саветници Шолца, Макрона и Бајдена могу му одговорити да ће га НАТО-трупама заштитити од Вучића и Путина", пише овај аутор у тексту објављеном за "Франкфуртер алгемајне цајтунг."

Цуфај додаје, да, то ипак не значи да се Запад плаши Вучића јер је Путинов пријатељ. 

"Али, дипломате су убедиле своје политичаре: спасићемо Вучића притиска да дејуре да призна 'Косово', али заузврат ћемо га удаљити од Путина и 'Косово' ће добити фактичко признање од стране Србије. То је нормализација. Максимум из минимума. Уз услов да 'Косово' пружи аутономију својим Србима", наводи писац.

Он поставља питање и треба ли Запад да окрене леђа "Косову" где је више од две деценије стационирао хиљаде војника како би очувао крхки мир – само јер Курти одбија дил са Србијом?

"Косово не може себи да приушти да остане без заштите Запада", закључује Цуфај.

Сетили се "Косова" кад је Путин умарширао у Украјину?

Бивши амбасадор "Косова" наводи, међутим, и да европске и америчке дипломате нису превише мариле за тему тзв. Косова након проглашења независности пре 15 година. 

"Разговори Приштине и Београда били су повољан терен за фигуре. На једној страни стајао је Путин са својим верним војником у Србији, бившим Милошевићевим министром Александром Вучићем. На другој страни Запад са побуњеничким дететом 'Косовом'. Ко је имао предност? Путин, наравно. Ако бисте са Ангелом Меркел причали о 'Косову' и Србији, разговор би се заправо водио о Путину", тврди Цуфај у ауторском тексту који је иначе објавио недељни "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Према Цуфају, сви су се пренули из сна, тек кад је Путин умарширао у Украјину.

"Наједном је Балкан опет постао тема. У Бриселу је претходно било бескрајних разговора и техничких договора Косова и Србије, 33 потписана споразума који нису спроведени. Са агресијом Русије на Украјину све то је постало неважно", тврди он.

image