Србија и Балкан

Сусрет Дачића и Боцан Харченка поводом 185 година дипломатских односа Србије и Русије

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић примио је данас амбасадора Руске Федерације у Београду Александра Боцан-Харченка како би разменили честитке поводом 185 година од успостављања дипломатских односа
Сусрет Дачића и Боцан Харченка поводом 185 година дипломатских односа Србије и Русије© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Српско-руски односи без обзира на формалне оквире, кроз историју били прожети духом пријатељства и међусобног разумевања и засновани на заједничком словенском пореклу, духовности, вери и култури, поручио је у честитки поводом 185 година дипломатских односа руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову српски колега Ивица Дачић.

"У мојој честитки упућеној министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, истакао сам значај овог важног јубилеја наводећи да су српско-руски односи без обзира на формалне оквире, кроз историју били прожети духом пријатељства и међусобног разумевања и засновани на заједничком словенском пореклу, духовности, вери и култури. У писму се посебно истиче међусобна подршка, савезништво и велике жртве током српске борбе за ослобођење у 19. веку, као и у два светска рата, о којима сведоче бројни споменици", навео је шеф српске дипломатије на Инстаграму.

Додао је да је још једном изразио дубоку захвалност на чврстој и доследној подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету у вези са питањем Косова и Метохије.

"Честитка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова потврђује спремност руске стране за даљи свестрани развој односа, као и увереност да ће сакупљено искуство заједничког рада и даље служити као чврст темељ руско-српске сарадње", истакао је Дачић.

И руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко уручио је Дачићу честитку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у којој се потврђује спремност руске стране за даљи свестрани развој односа, као и увереност "да ће сакупљено искуство заједничког рада и даље служити као чврст темељ руско-српске сарадње".

Боцан-Харченко искористио је прилику да Дачићу уручи и честитку Сергеја Лаврова упућену поводом предстојећег Дана државности Републике Србије.

image