Србија и Балкан

Вучевић: Србија никоме не прети, али је спремна да се брани

Министар одбране Србије Милош Вучевић казао је да Србија планира даље наоружавање своје војске најмодернијим оружјем
Вучевић: Србија никоме не прети, али је спремна да се брани© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да ће се наставити са улагањем у наоружање војске и додао да Србија никоме не прети, али је спремна да уколико затреба брани и одбрани свој суверенитет и територијални интегритет.

Вучевић је за "Политику" истакао да је Србија војно неутрална земља и да је одлучна да набави све оно што је дефинисано као приоритет за наоружавање и опремање Војске Србије.

"Рат у Украјини утицао је и на нас јер нисмо у могућности да увозимо наоружање и војну опрему на начин како смо планирали, тако да је неопходно и убудуће, у највећој мери ослањати се на домаћу одбрамбену инудстрију и развијати сопствене потенцијале за производњу савременог наоружања и војне опреме", рекао је министар.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучевић је казао да сматра да је захтев Србије за повратак 1.000 припадника војске и полиције на ту територију био оправдан и легитиман.

"Кфор је негативан одговор на наш захтев уручио припадницима Војске Србије баш на Бадње вече. И то није сасвим случајно. Управо тог дана и на најрадоснији православни празник Божић сведочили смо покушајима убиства српских младића", казао је Вучевић.

Истиче да Војска Србије има сталну комуникацију са Кфором, те да је она кључна веза јер је Кфор снага која је, под мандатом Уједињених нација, одговорна за очување мира и стабилнсоти на Косову и Метохији.

Према речима Вучевића, Војска Србије и Министарство одбране разрађују све опције за увођење обавезног војног рока, али је то политичка одлука којој мора да претходи шира јавна расправа и рационално сагледавање безбедносних, политичких и економских околности.

"Мој лични став је да сваки грађанин у складу са својим могућностима треба да понесе део одговорности за одбрану земље", казао је Вучевић.

Он је најавио да је према одлуци председника Србије који је и врховни командант оружаних снага - Александра Вучића, планирано повећање броја припадника специјалниј јединица са 1.500 на 5.000.

"То је процес који ће трајати и који подразумева ригорозну селекцију, сложену и захтевну обуку, али и проширење инфраструктурних капацитета и набавку новог наоружања и опреме", појаснио је Вучевић.

Како је казао, нови припадници специјалних јединица биће чланови 63. падобранске бригаде, 72. бригаде за специјалне операције и Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре".

"Потребни су нам храбри и способни млади људи, патриоте, савесни и одговорни, спремни на највеће изазове. Сви који се одлуче да конкуришу треба да буду свесни да ће сваки грађанин Србије у њима гледати елиту, заштиту и узданицу", закључио је Вучевић.

image
VV inauguration
banner