Србија и Балкан

Вучић: Успели смо оно што су наши преци хтели – да створимо суверену државу која има право на реч

Низом манифестација у Крагујевцу, Орашцу и Београду Србија обележава Дан државности поводом Сретења за који су везана два догађаја - Народни збор у Орашцу 1804. на којем је донета одлука о дизању устанка и усвајање Сретењског устава на великој Народној скупштини у Крагујевцу 1835. године
Вучић: Успели смо оно што су наши преци хтели – да створимо суверену државу која има право на реч© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић казао је поводом Дана државности да би без државе као народ били препуштени на немилост туђим интересима и поручио да не смемо да дозволимо да неко угрози суштину нашег постојања.

Вучић је говорећи на свечаној академији у Крагујевцу рекао да морамо наставити путем који су утемељили наши преци, велики Ђорђе и велики Милош и истакао да држава не трпи авантуризам.

Он је поручио да, када нам је држава угрожена и њени темељи, у условима тешке ситуације у свету, најважније да будемо заједно, окупљени и јединствени у жељи да сачувамо државу.

"И то нема везе са политичким партијама, то има везе са оним што је биће српског народа, али и свих других грађана Србије, да разумеју да имамо нешто што је свето, а то је наша земља Србија. И ништа светије немамо", истакао је Вучић.

Нема игре, нема авантуризма, потребан нам је озбиљан и одговоран приступ, који значи чување мира и стабилности, јер су нам потребна деца у будућности, нагласио је Вучић обраћајући се грађанима који су га дочекали испред Старе скупштине у Крагујевцу.

Вучић је рекао да се на том месту, од Орашца до Крагујевца рађала српска држава.

"Рађање сваке државе и борба за државност јесте у неку руку авантуризам, али када државу имате, онда више никада немате право на авантуре већ државу негујете, чувате и никоме је не дате. Србија је овде створила своју државност и победила у првим европским устанцима Отоманску империју. Створила је овде први модерни европски устав источно од реке Рајне. Србија данас нема право да се игра и понаша неоговрно и неозбиљно према својој држави. А, дражава су увек, пре свега људи, али и њене институције, способност државе да самостално води политику без притисака споља, способност државе да доноси одлуке и да се бори за своје виталне интересе", истакао је Вучић.

Истакао је да нам је потребно више деце у будућности. Како каже, губили смо децу и када смо морали и када нисмо морали, али да нам је то тешко да признамо.

"Време је да децу сачувамо и обновимо демографски капацитет наше лепе Србије и да имамо више деце у Крагујевцу, на неким од следећих пописа, а не мање. Данас имамо 12.000 више запослених него пре 10 година иако је становника мање, али нисам задовољам, мора да буде још боље, биће још инвестиција у Крагујевцу, али морамо да будемо посвећенији свом послу", рекао је Вучић.

"Лична храброст Карађорђевих устаника из 1.804. године није била ништа мања од храбрости Спартанаца који су заједно Леонидом пали бранећи законе Спарте", истакао је Вучић.

Он је казао да се двоумио колико далеко да иде у говору о ономе што нам се збива додајући да је више од четири века наш народ је провео у бунама. 

"Када су нам бомбардовали земљу, ми смо у свом комшилуку тражили кривца", рекао је Вучић.

"Стварање државе је авантура, али држава не трпи авантуризам"

Указао је да смо данас суочени са последицама рата у ком не учествујемо, а трпимо га и са притисцима око КиМ.

"У последњих десет година успели смо оно што су наши преци хтели, да створимо суверену државу која има право на реч, на поштовање и које то право црпи из поштовања принципа на којима би цео демократски свет требало да почива. Можемо да захтевамо да будемо суверени и сами одлучујемо. Без државе, само као народ то не бисмо успели", рекао је Вучић.

Истакао је и да народи стварају државе, а државе чувају народе.

"Стварање државе јесте највећа авантура која постоји, али када је створена никакав авантуризам држава више не трпи", нагласио је Вучић.

"Сигурност, мир, стандард, напредак, нису само лепо упаковани производи на некој пијаци страначких понуда, то су постаменти на којима почивају наше могућности да стварамо и имамо будућност. Упозоравам све нас, са тим не смемо да се играмо, јер држава не трпи авантуризам", поручио је председник.

Истакао је и да морамо да наставимо путем који су утемељили наши преци.

"Наше је да бринемо о држави, чинимо је успешнијом и бољом", закључио је председник.

У Србији се данас на Сретење обележава Дан државности у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, а овај дан као државни празник слави се од 2002. године.

Дан државности, уз присуство државног руководства, биће обележен полагањем венаца и одавањем почасти на више локација, а традиционално и код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу.

Дан државности биће обележен и церемонијом уручења одликовања која ће бити одржана у 12 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу у Београду.

Премијерка Ана Брнабић ће присуствовати свечаној државној церемонији обележавања Дана државности Србије – Сретења, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, Задужбина краља Петра Првог.

Церемонији полагања венаца и одавања почасти, која ће почети у 14 часова, присуствоваће и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић  као изасланик председника Републике присуствовао је церемонији полагања венаца и одавања почасти на гробу Незнаног јунака на Авали у 8 часова.

"Данашња Србија, руковођена мудром политиком, коју је уобичајавао Милош Велики, смело и храбро гледајући будућност, као што је то чинио Црни Ðорђе, чува и гради своју самосталност и независност, градећи Отаџбину за своје синове и кћери који ће вођени идејом Сретењског подвига умети да је сачувају за будуће векове и покољења", написао је Селаковић у Спомен књизи.

Код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу у 11 сати ће почети церемонија полагања венаца и одавања почасти коју ће предводити председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, у присуству председника Народне Скупштине Републике Српске Ненада Стевандића.

За Сретење су везана два догађаја - први је Народни збор у Орашцу 1804. на којем је донета одлука о дизању устанка, а други је усвајање Сретењског устава на великој Народној скупштини у Крагујевцу 1835. године.

image