Србија и Балкан

ЕУ не жели Србију, дошло време да и ми одустанемо од њих

Срби треба да прихвате да их Брисел не жели и да уместо тога ојачају односе са Русијом, каже Александар Вулин
ЕУ не жели Србију, дошло време да и ми одустанемо од њих© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин, изјавио је да се не поставља питање да ли Србија жели у ЕУ, већ да ли ЕУ жели Србију и да однос према Унији није ствар емоција, већ рационалних одлука.

"Судећи по суманутим уценама којима нас излажу да признамо Косово, укинемо Републику Српску и уведемо санкције Русији, они нас не желе. Што пре прихватимо да нас не желе и да нам ту није ни место, биће нам боље", рекао је Вулин у интервјуу за Вечерње новости на питање да ли је након отвореног испоручивања захтева из Брисела да уведемо санкције Русији и признамо Косово, дошло време да одустанемо од евроинтеграција, како је својевремено предлагао.

Вулин је оценио да губитком политичке самосталности чланице ЕУ почињу да губе и економску снагу, која је била главни разлог привлачности ЕУ.

"Изласком Велике Британије из савеза, ЕУ је постала клуб земаља које су имале бар по једну дивизију под Стаљинградом, и такву политику сада воде", изричит је Вулин.

На питање како гледа на став председника Србије Александара Вучића који не искључује могућност да се питање санкција Москви размотри, ако "штета овакве политике буде већа од користи", Вулиин је рекао да је Вучић државник који изнад свега води рачуна о интересима Србије.

"Не треба он да се исповеда медијима и политичарима шта ће да уради, већ да води рачуна о Србији и Србима где год да живе. Верујем у његове одлуке и знам да никада није изгубио образ, баш као што није донео ни једну одлуку која је нашкодила Србији. У њега могу да верујем", закључио је Вулин.

Он сматра да је пријатељство Србије са Русијом од највеће важности за нашу земљу и да без њега ризикујемо физички нестанак Србије и да нам увођење санкција не би донело никакво добро.

"А како би на све то гледала Русија или све оне земље које су нам пријатељи, оне које нису признале Косово и Метохију или су повукле признавање КиМ? Колико би нас поштовали пријатељи када би видели да своје интересе занемарујемо пред силом непријатеља? Ко би се борио за нас ако бисмо ми изабрали да се не боримо за себе?", упитао је Вулин.

Он је истакао да је свака генерација српских политичара дочекала да Русији каже НЕ, али и да опстанак Србије зависи од руског ДА.

"Када за столом нема Русије, нема ни Србије. Екмечић нас је научио да је свака "србофобија само рукавац русофобије". Нико ко је волео Русију није мрзео Србију, али зато свако ко је мрзео Русију мрзео је и Србију. Везе са Русијом, Кином и другим слободним земљама које нас прихватају без уцена и услова су будућност Србије. Зашто морамо да будемо географски део било ког савеза. Довољно је да делимо уверења, економију, безбедност, а не нужно и границе", нагаласио је министар унутрашњих послова.

Вулин је изразио неверицу у предлог немачког канцелара Шолца и француског председника Макрона који нуде економску корист и убрзан пут Србије у ЕУ, ако не блокирамо чланство Приштине у УН и другим међународним организацијама.

"А где сте ви видели убрзани пријем? Колико знам о томе коначну одлуку доноси сваки парламент сваке од земаља ЕУ. Је ли стварно мислите да ће Хрвати гласати за пријем Србије у ЕУ без још неког услова?", упитао је Вулин.

Министар је изјавио како је сигуран да ће приштинске власти покушати силом да заузму север Косова и Метохије.

"Курти је кукавица и као такав је склон да своје страхове прикрива одлукама које изазивају насиље. Да, потпуно сам сигуран да ће Шиптари покушати силом да заузму север Косова и Метохије. Када се то деси, ЕУ ће позвати обе стране да се уздрже, а САД ће нас упозорити да не предузимамо ништа што може да угрози безбедност њихових трупа на КиМ, а другог дана ће оптужити Вучића да је крив за насиље, јер није признао КиМ", сматра Вулин.

Истакао је да ће Србија учинити скоро све за мир и замолио Шиптаре да се уздрже од насиља.

image