Србија и Балкан

Немачка најављује разговоре о француско-немачком плану на Минхенској конференцији

Вучић је изјавио и да наставка преговора неће бити док Приштина не испуни претходно потписане споразуме, посебно део који се односи на формирање Заједнице српских општина
Немачка најављује разговоре о француско-немачком плану на Минхенској конференцијиGetty © Mark Renders

Немачка влада најављује разговоре о француско-немачком плану на маргинама Минхенске безбедносне конференције.

У писаном одговору из канцеларије за медије немачке владе, саопштено је да, имајући у виду последње реакције у вези са француско-немачким предлогом, званични Берлин са нестрпљењем очекује разговоре на ту тему у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

"С обзиром на недавне реакције на овај предлог, радујемо се дискусијама на маргинама Минхенске безбедносне конференције како бисмо покренули ову иницијативу", рекао је неименовани портпарол немачке владе, пише Газета Експрес, а преноси "Косово онлајн". 

Он је истакао да је "циљ да се одрже разговори за брзу примену споразума" и да је ескалација на северу Косова последњих месеци показала да "постоји хитна потреба да се промени динамика између Србије и 'Косова'".

Званични Берлин наводи да је неопходно успоставити нову и стабилну основу у односима 'Косова' и Србије и да тако нешто нуди европски предлог "Основног споразума" на основу француско-немачке иницијативе.

"Потребна је нова стабилна основа за односе Србије и 'Косова'. Европски предлог, заснован на француско-немачкој иницијативи, даје ту основу", додао је он.

На Минхенској безбедносној конференцији учествује председник Србије Александар Вучић, као и, према најави организатора, председница тзв. Косова Вјоса Османи.

Француско-немачки, тј. европски план, представљен је као нова платформа за преговоре Београда и Приштине крајем јануара.

Сви детаљи плана нису још увек познати јавности, али је председник Србије након састанка са дипломатском петорком изјавио да му је запрећено да мора да прихвати нови преговарачки оквир. У супротном, Србија ће се, како је навео, суочити са прекидом европских интеграција, заустављањем и повлачењем инвестиција и свеобухватним мерама у економском и политичком смислу. 

У извештају усвојеном након посебне седнице Скупштине Србије о Косову и Метохији наводи се да ће српска страна настојати да кроз мировну политику активног учешћа у преговарачком процесу онемогући било какав основ приштинској страни за малициозно и лажно приказивање Србије као неконструктивног и "реметилачког фактора" у региону.

Вучић је изјавио и да наставка преговора неће бити док Приштина не испуни претходно потписане споразуме, посебно део који се односи на формирање Заједнице српских општина.

Са друге стране, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је да француско-немачки предлог није замишљен као предлог коначног споразума, али да тај план предвиђа "де факто признање".

Он је више пута поновио да неће дозволити оснивање ЗСО, иако је то Приштина прихватила и потписала још 2013. године.

image