Србија и Балкан

Хашим Тачи остаје у притвору

Бивши челник ОВК у Хагу ће чекати почетак суђења које је за мање од шест недеља
Хашим Тачи остаје у притворуwww.globallookpress.com © allefarben-foto via www.imago-im/www.imago-images.de

Бивши председник тзв. Косова и челник терористичке ОВК Хашим Тачи и даље ће бити у притвору, одлучило је судско веће Специјализованог већа у Хагу, а пренео Танјуг.

"Суд одређује Тачију продужење притвора", наводи се у одлуци на коју тужилаштво има рок да одговори до 27. марта.

Међу разлозима због којих је одлучено да се Тачијев притвор настави у Хагу, наведени су, како пише Танјуг, између осталог утицај и ауторитет Хашима Тачија, познавање оптужби и доказа против њега и ризик да ће Тачи ометати поступак Специјалног суда.

У образложењу се још помињу и ризик од извршења, подстрекавања или саучесништва у даљим злочинима, чињеница да рестриктивне мере за ослобађање нису довољне да ублаже ризике, као и тежина и сложеност оптужби против Тачија и ризик да се угрози напредак поступка до почетка суђења, које је за мање од шест недеља.

У предмету "Тачи и други", који се води против бивших челника ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснића и Реџепа Сељимија, Тужилаштво је до сада дало списак са више од 300 сведока.

Они су у притвору у Хагу од краја 2020. године, а оптужени су за злодела почињена од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији, и то над најмање 407 притвореника од којих је барем 98 убијено.

Оптужница Тачија и дружину терети за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење и убиства.

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке као ратни злочини, а за њих Тачи и други оптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност.

Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба ОВК: Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као заменик команданта и портарол.

image
VV inauguration
banner