Србија и Балкан

Курти: Оптимиста сам да ћемо ове године постићи договор, доћи ће време и за ЗСО

Аљбин Курти каже да је Заједница српских општина, на чије се оснивање Приштина обавезала пре готово десет година, само један део споразума из Брисела, а било их је укупно 33
Курти: Оптимиста сам да ћемо ове године постићи договор, доћи ће време и за ЗСО© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је "веома оптимистичан да ће коначни споразум са Србијом бити постигнут ове године''.

''Мислим да ће следећи састанак у Бриселу показати чему можемо да се надамо ове године. Оптимиста сам, веома сам оптимиста да ће се ове године постићи договор'', рекао је Курти за француску телевизију Франс 24 током Минхенске безбедносне конференције.

Додао је да је за такав исход потребно значајно учешће међународне заједнице, али и да се, како је поновио, Београд ''дистанцира од прошлости, односно од Милошевића, и од садашњости, односно деспотског председника Владимира Путина".

Курти је још оценио да односи Београда и Приштине "нису нормални", иако је, како тврди, тзв. Косово "нормална земља", а Србија, како даље тврди позивајући се на извештај Фридом хауса, није демократска држава, већ има хибридни режим.

"Желимо пуну нормализацију односа, што подразумева међусобно признање. Уверен сам да ће шатл дипломатија и састанци на високом нивоу који ће се догодити ове године допринети да будемо ближи договору у складу са европским предлогом, који су иницирале Француска и Немачка", рекао је он.

На питање да ли се договор може постићи већ на састанку 27. фебруара са председником Србије Александром Вучићем, рекао је да за сада не може да каже када ће уследити договор.

На питање у вези са Заједницом српских општина (ЗСО), на чије се оснивање Приштина обавезала пре готово десет година, Курти каже да је то само један део споразума из Брисела, а било их је укупно 33.

"Сви ти споразуми биће тема састанака. Један од њих је свакако споразум који садржи ЗСО, која није прошла тест нашег уставног суда. Француско-немачка иницијатива не може бити претворена у шведски сто, са којег се може бирати шта ко жели. Имамо и друге споразуме који су од великог значаја... Има много тога око чега треба а разговарамо, а доћи ће време и за ЗСО", каже Курти.

Он је изнео и тврдњу да Русија има велики утицај у Србији, као и да када председник Србије Вучић Александар тврди да није сагласан у потпуности са руским председником Владимиром Путином, ''то чини само због европских фондова и толеранције САД''.

image