Србија и Балкан

Борељ: Вучић и Курти позвани у Брисел, надам се да ће прихватити предлог

Жозеп Борељ се нада да ће Александар Вучић и Аљбин Курти прихватити предлог "као пут да нормализују своје односе"
Борељ: Вучић и Курти позвани у Брисел, надам се да ће прихватити предлогwww.globallookpress.com © David Zorrakino/Keystone Press Agency

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ потврдио је да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти позвани у Брисел 27. фебруара и да се нада да ће "прихватити предлог као пут да нормализују своје односе", преноси Дојче веле.

Борељ се током минхенске Конференције о безбедности састао са Вучићем и Куртијем.

"Састаћу се са њима двојицом у Бриселу 27. фебруара. Да, позвао сам их да дођу и воде целодневне разговоре јер имамо предлог на столу и надам се да ће бити у стању да прихвате тај предлог као пут да нормализују своје односе", рекао је Борељ за Дојче веле.

Од Србије се поново тражи да уведе санкције Русији

На питање колико је увођење санкција Русији важно за српски пут ка Европској унији, високи представник ЕУ је одговорио да се "Србија не усклађује са спољном политиком ЕУ у довољној мери".

"Тражимо од свих чланова међународне заједнице, посебно од оних који су кандидати за чланство у ЕУ, да се усагласе са нашим санкцијама. Посебно од кандидата тражимо да се ускладе са нашом спољном политиком. Свакако да се Србија не усклађује са нашом спољном политиком онолико колико бисмо хтели. То је део разговора и ангажовања према Србији", додао је Борељ.

image