Србија и Балкан

Вучић о санкцијама Русији: Србија има своју политику, једини смо у Европи издржали

Бићемо у све тежој позицији што се тиче санкција, али ми смо се до сада држали своје политике независности и самосталности. Верујем да ћемо то моћи да наставимо да чинимо и убудуће, поручио je председник Србије
Вучић о санкцијама Русији: Србија има своју политику, једини смо у Европи издржали© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Цео свет је данас пратио два говора, председника Путина и председника Бајдена, а обојица говорника потврдила су огромне разлике које постоје у доживљају данашњег света, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Он је у разговору за ТВ Пинк навео да нико није говорио о миру, већ само о победи над другом страном.

"Јасно је да идемо ка даљем распламсавању сукоба и ничији говори нису заслужни за то, већ је јасно да нико не жели да прихвати средње решење, него само победу своје, а пораз друге стране", поручио је Вучић.

"За председника Путина, истина је на страни Русије, на његовој страни. За председника Бајдена, Украјина није место где ће Русија да победи", додао је председник Србије.

"Очекујем несумњиво појачане нападе са, тренутно, нешто припремљеније руске стране и припрему украјинске контраофанзиве у месецима који долазе, што ће допринети већем броју мртвих, даљем подизању тензија, и свеопштем милитаризму у свету", навео је он.

Вучић је рекао да су и Путин и Бајден показали велику одлучност, те да ће Запад желети да узме из руку руском председнику "косовску карту".

"Бићемо у све тежој позицији што се тиче санкција, али то није нека новост. Годину дана сам слушао како ћемо сутра да уведемо санкције, али ми смо се до сада држали своје политике независности и самосталности. Верујем да ћемо то моћи да наставимо да чинимо и убудуће", рекао је Вучић.

Он је додао да се не заклиње да нешто хоће или неће учинити, већ да ће се Србија водити својим интересима и трудити да сачува своју политику.

"Србија има своју политику. То је озбиљна, одговорна и самостална политика. Донели смо своје одлуке и успели смо да издржимо апсолутно једини у Европи. Не постоји више ниједна земља која је пошла нашим примером и не постоји ниједна земља која није стопроцентно подржала санкције Русији", рекао је председник Србије.

Без Војске немамо шансу да опстанемо

Вучић је навео да Србија неће учествовати у трци за наоружањем, али да ће наставити да купује оружје да би одвратила свакога од потенцијалног напада јер "без војске немамо шансу да опстанемо".

"Прогутали би нас и појели. Све земље око нас су НАТО земље. Ми смо једини који смо неутрални. Без обзира на то што су нам 95 одсто њих доказани пријатељи, морамо да обезбедимо своју земљу и своје небо", казао је он.

"Морамо да разумемо да је наступила друга ера и потпуно друго стање свести у свету, и да је време да прескочимо тај ужасни круг несреће, ратова и сукоба који би увек задесио српски народ", поручио је председник Србије.

Истакао је да је за Србију кључна ствар економија.

"Морамо да наставимо да растемо. Европа ће расти 0,7 до 1 одсто. Раст је веома успорен. Кина ће да расте фантастичном брзином. Ако будемо држали раст преко 2,5 одсто драматично ћемо смањити разлику између нас и најразвијенијих земаља", рекао је Вучић.

Говорећи о енергетској ситуацији, навео је да је Србија ову зиму прошла, те да је није мало коштала, али да ће следећа зима коштати још више.

Међутим, истакао је да наредну зиму Србија дочекује спремнија.

Увек ћу ићи у Брисел али са Куртијем нема преговора

Коментаришући предстојећи састанак у Бриселу са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, Вучић је рекао да ће увек ићи на разговоре са Приштином, али да са Куртијем нема никаквог разговора јер он прича о Слободану Милошевићу, Адему Демаћију и својој "патњи".

"Ја ћу да говорим о Заједници српских општина, а мораће и европски представници. Курти то никад неће формирати. Тражиће прво да их признамо, па да онда формира ЗСО. Нагледао сам се његових трикова. Не могу да ме изненаде", рекао је Вучић.

У јануару ове године рођено 554 беба више него претходне

Председник је изјавио да је у Србији у јануару ове године забележен позитиван тренд рађања деце, односно да је рођено 554 беба више него у истом месецу прошле године.

Он је рекао да је то први пут у 20 година да се родило више беба и да је најлепша вест то што је у јануару ове године рођено 5.383 беба.

"Ако би сваког месеца било 500 деце више то је огроман напредак. И даље није довољно, али то би била најлепша вест за Србију. Да бисмо имали више деце, то можемо само у мирнодопским условима. Да обезбедимо да млади раде и подижу своју децу", рекао је он.

Како је навео, то није резултат свих "наших мера", али се нада да је резултат повратка људи у земљу.

image