Србија и Балкан

Стејт департмент: Циљ је узајамно признање "Косова" и Србије, очекујемо конструктиван дух у Бриселу

Напредак у дијалогу отвориће врата европским интеграцијама и од суштинског је значаја за безбедност и стабилност на Западном Балкану, наводе из америчког министарства спољних послова
Стејт департмент: Циљ је узајамно признање "Косова" и Србије, очекујемо конструктиван дух у Бриселу© Tanjug/Mandel Ngan, Pool via AP, File

Вашингтон снажно подржава предлоге Европске уније о нормализацији односа Србије и "Косова" и очекује да Александар Вучић и Аљбин Курти покажу конструктиван дух, саопштио је Стејт департмент.

"Очекујемо да двојица лидера приђу сусретима у конструктивном духу потребном да се напредује у складу са њим", истакнуто је у одговору америчког министарства спољних послова "Гласу Америке" уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине која се, уз посредовање Европске уније, одржава у понедељак у Бриселу.

Из Стејт департмента указују да је важно да Београд и Приштина искористе разговоре да искажу посвећеност мирној будућности региона.

"Србија и Косово кроз дијалог треба да постигну свеобухватни споразум. Верујемо да нормализовани односи између Косова и Србије у коначници треба да буду усмерени на узајамно признање. Напредак у дијалогу отвориће врата европским интеграцијама и од суштинског је значаја за безбедност и стабилност на Западном Балкану", наводи се.

На питање може ли се очекивати искорак или чак прекретница после предстојеће рунде разговора у Бриселу, из Стејт департмента одговарају да охрабрује то што су Београд и Приштина у начелу прихватили предлог Европске уније.

"Званичници Сједињених Држава и Европске уније истакли су могућности предлога Европске уније и нагласили значај брзог напредовања - како би се избегао ризик даљих ескалација", додаје се.  

Стејт департмент истиче да САД снажно охрабрују Србе на КиМ да се врате у приштинске институције што је пре могуће, како би безбедност и стабилност за све грађане били побољшани.

"Охрабрујемо Владу Косова да обезбеди услове да квалификовани косовски Срби то могу да учине без одлагања. Бриселски споразуми су предвидели интеграцију косовских Срба у косовске институције. У потпуности подржавамо те споразуме и њихову континуирану примену", додаје министарство спољних послова САД.

Када је реч о формирању Заједнице српских општина, наводи се да "Косово" и Србија треба да примене споразуме које су потписали кроз процес дијалога, укључујући и остваривање напретка у успостављању заједнице општина са српском већином.

У одговору на питање "Гласа Америке" види ли сагласност страна о европском предлогу као, како је наведено, "средство за неутралисање утицаја Русије на Србију", Стејт департмент истиче да је дијалог са "Косовом" важан за стабилност.

"Напредак ка нормализацији односа Србије и Косова кроз дијалог, уз посредовање ЕУ и даље је веома важан за регионалну и европску стабилност у тренутку када се суочавамо са агресијом Русије у Украјини и кризама широм Европе које је изазвала Путинова брутална, неоправдана инвазија", додају из Стејт департмента.

Када је реч о евентуалном одбијању документа, чија је званична верзија и даље непозната јавности, из Стејт департмента нису говорили о евентуалним последицама уколико Београд и Приштина одбију или пропусте прилику која им се пружила.

"Важније је говорити о могућностима: предлог представља могућности за грађане Србије и Косова да унапреде безбедност и стабилност ширег региона Западног Балкана у време када се Европа суочава са најгором кризом од Другог светског рата. Како је већ назначено из Европске уније - прихватање споразума ће убрзати напредак обе земље ка чланству у Европској унији. Унапредиће и наше кључне циљеве за регион Западног Балкана - укључујући остваривање мира, стабилности и напредак свих народа", закључује се у писаном одговору Стејт департмента.

image