Србија и Балкан

Додик: Затворити Канцеларију високог представника у БиХ

Додик је истакао да треба одбацити све што је високи представник икада урадио и поштовати Устав БиХ
Додик: Затворити Канцеларију високог представника у БиХ© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајње време да Канцеларија високог представника (ОХР) буде затворена и да треба одбацити све што је високи представник икада урадио и вратити се на владавину права и поштовање Устава БиХ.

Додик је истакао да у БиХ нема високог представника, да је то још једна од изврнутих ствари у земљи која не може да нађе свој начин постојања ни више деценија од потписивања Дејтонског споразума

Он је додао да у БиХ "највећи неред уноси онај који се лажно представља као високи представник, кога није именовао Савет безбедности УН, нити потписнице Анекса 10".

"Сва прича Запада о томе како се ради о владавини права пада у воду на овом примеру који је 'бесправно насиље' које чини Запад уверен да само мера најгорег за нас овде постоји као оптимално стање ствари", оценио је Додик за Срну.

Председник РС је навео да је ситуација са оним који себе назива високим представником описано у тексту "Франкфуртер алгемајне цајтунга", који потврђује све оно што у Српској годинама понављају, а то је да се ради о колонијалној управи и да је то колонизатор који има овлашћења која нигде нису прописана.

"Мислим да је крајње време да се ОХР затвори. Не постоји ОХР, постоји особље високог представника које је он претворио у снажну канцеларију још за време Педија Ешдауна, која је тада имала 750 људи који су наметали решења и наметнули више од 280 закона у БиХ, тврдећи да је то демократски и да је то демократски модел понашања"  навео је Додик.

Он је нагласио да је апсолутно јасно да високи представник није имао никаква права да наметне законе.

 "Он се лажно представља као представник међународне заједнице а он то није. Он није постављен одлукама међународне заједнице, него Анексом 10. И све су то апсурд до апсурда који овде некако преживљавају у лажној намери да опет тај који је лажан наметне лажне законе - рекао је Додик и додао да је то неодрживо.

Додик је навео да треба да се одбаци све што је високи представник икада урадио и да се врати на владавину права, на поштовање Устава БиХ. 

 "Ова БиХ је наметнута а нама припада дејтонска БиХ, а не америчка, британска или европска воља њихових амбасадора, а поготово њихових високих представника и њихових судија у Уставном суду", закључио је председник Српске.

image