Србија и Балкан

Руска амбасада: Подржавамо свако решење за КиМ које одговара интересима српског народа

Пропашће покушаји да се Русија оцрни и да се забије клин између српског и руског народа, наводи се у саопштењу
Руска амбасада: Подржавамо свако решење за КиМ које одговара интересима српског народа© ATA Images

Покушаји назови стручњака да оцрне Русију и забију клин између наших братских народа неће успети, поручује амбасада Руске Федерације у Београду, указујући на текст политиколога Орхана Драгаша у листу "Блиц" под насловом "Руска специјална операција у Србији".

"Упознали смо се са чланком политиколога Орхана Драгаша у листу 'Блиц' од 18. фебруара 2023. године под упадљивим насловом 'Руска специјална операција у Србији'. Већину злобних бесмислица из тог текста, о наводном 'агресивном понашању' Русије према руководству Србије и српском народу, ватрени русофоб Драгаш понавља по који пут, али оне и даље звуче неубедљиво. Раније смо већ демантовали те неутемељене оптужбе", наводи се.

Амбасада демантује наводе да Москва стоји иза антивладиних демонстрација 15. фебруара у српској престоници и да је њен циљ организација државног удара и окупација земље. Oштро су демантоване и изјаве да амбасадор Александар Боцан-Харченко прети Србији и противи се решавању косовског питања.

"Оваквe увредљивe нападe не можемо а да не коментаришемо. Пре свега, подсетићемо на амбасадорову изјаву дан након догађаја 15. фебруара: опредељени смо за свестрану сарадњу са Србијом, стриктно се придржавамо принципа немешања у њене суверене послове и најоштрије осуђујемо претње упућене са скупа који је одржан у близини Председништва Србије", наводи се у одговору.

Из руске амбасаде указују да се, према резултатима истраживања, огромна већина грађана Србије залаже за свеобухватну сарадњу са Русијом, "схватајући, између осталог, и објективну вредност те сарадње".

"Тај приступ дели и руководство наших земаља – билатерална сарадња се доследно развија у формату стратешког партнерства. Дакле, испод сваке критике су покушаји да се проруски став представи као доказ руског мешања у унутрашња питања Србије", истиче се у саопштењу.

Додаје се да је оптужба за "притисак" на Београд у вези са Косовом и Метохијом, а посебно у склопу највећих притисака са Запада, толико апсурдна да је тешко чак замислити да Орхан Драгаш сам верује у то.

"Како је руска страна у више наврата наглашавала, укључујући и на највишем нивоу, Москва ће подржати свако решење у оквиру међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, која је камен темељац за решавање косовског питања, ако то решење одговара интересима званичног Београда и српског народа", наведено је из амбасаде Русије и додаје да Москва искрено цени отворен и поштен дијалог са званичним Београдом. 

image
VV inauguration
banner