Србија и Балкан

Одблокиран Уставни суд у Црној Гори: ДФ потврдио политику помирења

Шеф Делегације Европског парламента за односе са Црном Гором Владимир Билчик поздравио је деблокаду Уставног суда и изразио наду да ће ускоро бити изабран и четврти судија
Одблокиран Уставни суд у Црној Гори: ДФ потврдио политику помирења© Milan Maricic/ATAImages

Црногорски парламенти изабрао је данас Снежану Арменко, Драгана Ђурановића и Момирка Тешића за судије Уставног суда, док предложени Фарук Ресулбеговић није добио довољан број посланичких гласова.

Избором троје судија, Уставни суд Црне Горе ће коначно бити функционалан и многи процеси, као што су изборни резултати октобарских локалних избора, биће одблокирани.

Уставни суд Црне Горе, иначе, броји седам чланова, а сада ће их бити шест.

Црногорски парламент је на данашњој седници изабрао и три судије, док четврти кандидат припадник албанске мањине, није добио довољан број гласова.

Шеф Делегације Европског парламента за односе са Црном Гором Владимир Билчик поздравио је деблокаду Уставног суда и изразио наду да ће ускоро бити изабран и четврти судија.

"Скупштина је сада деблокирала Уставни суд избором троје нових судија. Надам се да ће ускоро бити изабран и четврти судија. Култура дијалога и компромиса преко партијских линија је једини пут напред за напредак на путу ка ЕУ", рекао је Билчик.

"ДФ потврдио политику помирења за све вере и нације у Црној Гори"

Један од лидера Демократског фронта и председнички кандидат тог савеза Андрија Мандић поручио је да су посланици Фронта, гласањем за кандидата за Уставни суд из мање бројног народа, потврдили политику помирења за све вере и нације у Црној Гори.

Мандић поздравио данашњи избор троје судија Уставног суда и деблокаду ове највише правосудне институције.

"ДФ је у овом и у прошлом кругу гласао је за сва четири кандидата, чиме смо показали да смо чврсто опредељени за владавину права и да Црна Гора функционише као озбиљна држава", написао је Мандић на Твитеру.

Поручио је да су мир, стабилност и напредак кључне око којих се треба окупљат, те да је гласање ДФ-а за сва четири кандидата доказ посвећености овог савеза на том путу.

Седница почела уз минут ћутања и концерт, поједини посланици бојкотовали

Иначе, део посланика Демократског фронта је напустило салу бојкотујући на тај начин планирани репертоар у извођењу Симфонијског оркестра, а посланици Бошњачке странке су протестовали због овог перформанса на дан када се обележева 30. годишњица злочина у Штрпцима.

Председница Скупштине Данијела Ђуровић је казала да је очекивала да ће посланици имати више смисла за културу, објаснивши да догађајем не ниподаштавају жртве и да се свирала озбиљна музика.

Марко Милачић (Права Црна Гора) је казао да су колеге из Бошњачке странке лицемерни јер сада смета перформенс, а није им сметало то што је у време злочина у Штрпцима на власти био Мило Ђукановић.

image