Србија и Балкан

Бањалука спречила једнострани потез Сарајева: Покушали на превару да гласају против Русије у УН

Председник Републике Српске Милорад Додик је поновио да на нивоу БиХ не постоји ниједна одлука о санкцијама против Русије, те да ће против одговорних за покушај једностраних потеза поднети кривичне пријаве
Бањалука спречила једнострани потез Сарајева: Покушали на превару да гласају против Русије у УНGetty © Michael M. Santiago

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине упутило је допис Сталној мисији БиХ при УН у којем се од представника захтева да на 11. хитном заседању Генералне скупштине УН подрже Предлог резолуције "Принципи који подржавају свеобухватан праведан и трајан мир у Украјини", објавила је РТРС.

Позивајући се на то да у свом поседу има овај документ, та телевизија јавља да је од представника БиХ у УН затражено и да прихвате статус коспонзора наведене резолуције.

Поводом овог захтева упућеног Сталној мисији БиХ при УН, из кабинета српског члана и председавајуће Председништва БиХ упућен је допис министру иностраних послова у Савету министара Елмедину Конаковићу у којем се подсећа да је у складу са Уставом БиХ, искључиво Председништво надлежно за вођење спољне политике БиХ.

"Како сте се Вашим дописом од 22. фебрура 2023. године оглушили о став Председништва БиХ у вези са придруживањем и коспонзорства предметне Резолуције, Кабинет српског члана Председништва БиХ од Министарства иностраних послова захтева да садржај својих инструкција према ДКП мрежи БиХ, укључујући и конкретан случај, стриктно усклади са ставовима Председништва", наводи се у допису.

У документу се истиче да у конкретном случају, у складу са резултатом процедуре усаглашавања у оквиру Председништва, једини формалан став који представник БиХ може изнети на 11. хитном посебном заседању Генералне скупштине ОУН јесте суздржаност по питању придруживања Резолуцији, односно одбијање прихватања статуса коспонзора.

Калабухов: БиХ није увела санкције Русији

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов потврдио је за РТРС да се БиХ није придружила пакету санкција против Русије.

"БиХ и Србија су пријатељске земље, приче о придруживању санкцијама су само галама, јер нема никаквих званичних одлука. Та прича се користи само у пропагандне сврхе", рекао је Калабухов.

Тиме је амбасадор Русије демантовао наводе председника ПДП-а Бранислава Бореновића да је БиХ увела санкције Руској Федерацији.

Додик: Настављају праксу једностраних одлука Бисере Турковић

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је спољна политика БиХ у надлежности Председништва БиХ, а да Министарство иностраних послова наставља стару унилатералну праксу Бисере Турковић - заобилажења надлежних институција.

"Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић није дала сагласност за ово питање, али је неко из МИП-а дао друге инструкције које нису у складу са ставом и одлукама Председништва. То је стара пракса и то ће само довести до распада овог система власти уколико се настави", рекао је Додик.

Он је поручио да ће против оних који се понашају противзаконито сваки пут бити поднете кривичне пријаве.

"Неки амбасадори неодговорно су се усагласили о неким резолуцијама, а нису имали овлашћења. Ја сам против њих поднео кривичне пријаве, иако од њих неће бити ништа, јер је такво законодавство тамо под утицајем Америке и неће дозволити процесуирање, али ћемо ми сваки пут кад се неко понаша противзаконито у БиХ поднети пријаве. Тако против Свена Алкалаја и других постоје кривичне пријаве", рекао је Додик.

Додик је поновио да на нивоу БиХ не постоји ниједна одлука о санкцијама против Русије.

На основу захтева Министарства иностраних послова од 16. фебруара, додаје се у допису, према већ устаљеној процедури, кабинети три члана Председништва БиХ изјаснили су се по питању евентуалног придруживања Сарајева Резолицији и прихватању статуса њеног коспонзора, на начин да није постигнута сагласност у оквиру Председништва БиХ на основу чега следи да искључиви став којег представник БиХ може званично изнети на 11. посебном заседању Генералне скупштине ОУН јесте суздржаност по питању придруживања Резолуцији, односно неприхватање статуса коспонзора Резолуције.

image