Србија и Балкан

Шмит суспендовао Закон о непокретној имовини у РС; Додик: Ништа се није догодило

Председник Републике Српске каже да одлуке високог представника у правном смислу не значе ништа
Шмит суспендовао Закон о непокретној имовини у РС; Додик: Ништа се није догодило© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје, спречио је да нoћас у поноћ на снагу ступи Закон о непокретној имовини у том ентитету, објављено је на сајту Канцеларије високог представника.

Председник Републике Српске Милорад Додик, међутим, сматра да тај његов поступак нема никакав значај, и понавља да Шмит није високи представник, те да то није само став РС, већ и две сталне чланице Савета безбедности УН које нису потврдиле његово именовање.

"Дакле, данас се у Сарајеву, с правног становишта, ништа није догодило. Република Српска је усвојила Закон о непокретној имовини који остаје на снази. Одлуке и легално бираних високих представника се не објављују у Службеном гласнику Републике Српске. Не може се сваки путник намерник миешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске", истакао је Додик у изјави за Срну реагујући на одлуку Кристијана Шмита.

Према том, за Шмита спорном Закону који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, сва непокретна имовина коју користе власти РС, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и све друге службе - припадају Српској.

Високи представник је заправо, сада на Закон поново применио налог из априла прошле године, којим је и тада суспендовао претходни акт истог имена.

"Налог од 12. априла 2022. године сада се примењује на нови Закон РС са истим називом, што фактички значи да се примена наведеног закона обуставља до коначне одлуке Уставног суда БиХ о његовој усклађености са Уставом БиХ, односно док Уставни суд не донесе привремену меру у вези са наведеним законом. Док суд не донесе одлуку у вези с овим питањем, мора се избећи било каква правна несигурност", поручили су из Канцеларије високог представника.

Високи представник је нагласио да се питање државне имовине не може решити једностраним мерама и подсетио све доносиоце одлука да је Парламентарна скупштина БиХ право мјесто за решавање овог питања.

Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у РС-у првобитно је усвојен на седници ентитетске Народне скупштине у фебруару 2022.

Бурне реакције

Поступак Кристијана Шмита (за чију је функцију чак и "Франкфуртер алгемајне цајтунг" недавно написао  да је "најчуднија политичка функција" у Европи, а да његова овлашћења потичу из арсенала аутократије), изазвала је бурне реакције широм Републике Српске.

У Српској ће се примењивати оно што одлучи Народна скупштина, а не Кристијан Шмит, истиче председник тог тела Ненад Стевандић, док Радован Ковачевић делегат СНСД-а у Дому народа подвлачи да имовина РС припада искључиво РС.

Како преноси РТРС, на одлуку високог представника, реаговала је и шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић која је изјавила да је чињенично и непромењиво стање да Република Српска има своју имовину и своју територију, те да особе попут Шмита нису добродошле.

"Политички паразит иде из крајности у крајност, додворавајући се политичком Сарајеву. Те бесмислене папире нека понесе себи за успомену", рекла је Вулићева за Срну.

Шмитову одлуку о Закону о непокретној имовини, посланик Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Милан Петковић види као акт политичког насиља који ће довести до нове кризе у земљи.

Петковић је истакао да је његов поступак незаконит и да правно гледано ниједан високи представник нема право доношења одлука са законском снагом, јер то није прописано анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

И посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић оценио је да је недопустива одлука  Шмита да суспендује легалан закон који је донела Народна скупштина Републике Српске и сматра да ће то довести до дестабилизације прилика у БиХ.

image
VV inauguration
banner