Србија и Балкан

Жељко Комшић тражи потврду уставности закона који је Шмит суспендовао

Закон о непокретној имовини остаје на снази, поручио је председник РС Милорад Додик, након што је високи представник Кристијан Шмит суспендовао закон
Жељко Комшић тражи потврду уставности закона који је Шмит суспендоваоGetty © John Angelillo-Pool

Хрватски члан Председништва БиХ, који је у то тело изабран гласовима Бошњака, Жељко Комшић, поднео је Уставном суду БиХ захтев за оцену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске. Он захтева одређивање привремене мере да, како каже, не би настала ненадокнадива штета евентуалном применом "спорног" закона.

Без обзира на то што се захтеви за привременом мером разматрају на пленарном седницама Уставног суда БиХ које се сазивају тек неколико пута годишње, Комшић каже да верује да ће овај суд препознати важност и хитност овог предмета.

"Намера службених лица из извршних органа власти и органа управе у босанскохерцеговачком ентитету Република Српска да не поштују одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, те да кроз предлагање незнатно измењеног текста и садржаја спорног закона који је и у ранијим одлукама Уставног суда Босне и Херцеговине стављен ван правне снаге, поигравање је са владавином права у Босни и Херцеговини што је недопустиво", саопштио је Комшић.

Због тога, каже, позива надлежно Тужилаштво БиХ да у своме домену и у складу са Кривичним законом предузме све радње против оних који, како наводи, чине кривично дело неизвршења коначних одлука Уставног суда БиХ, као и против лица која врше подстрекивање других на чињење поменутог кривичног дела, што потпада под индивидуину кривичну одговорност, а никако под било какав вид колективне одговорности.

Према Комшићу начин доношења "спорног" Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти ентитета Република Српска "јасно указује на постојање намере за извршење таквог кривичног дела од стране службених лица из извршних органа власти као и органа управе у ентитету Република Српска, те стога очекује реакцију надлежног тужилаштва".

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, синоћ је одлучио да суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик му је на то одговорио да није високи представник и да то није само став Републике Српске, већ и две сталне чланице Савета безбедности УН, који је требало да потврди његово именовање, а није.

"Дакле, данас се у Сарајеву, с правног становишта, ништа није догодило. Република Српска је усвојила Закон о непокретној имовини који остаје на снази. Одлуке и легално бираних високих представника се не објављују у Службеном гласнику Републике Српске. Не може се сваки путник намерник миешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске", истакао је Додик у изјави за Срну реагујући на одлуку Кристијана Шмита.

Према том, за Шмита спорном Закону који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, сва непокретна имовина коју користе власти РС, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и све друге службе - припадају Републици Српској.

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да то што неизабрани странци у БиХ намећу законе и друге одлуке у суштини представља колонијалну праксу, без правног упоришта, нешто што је некомпатибилно са демократијом и као такво неодрживо.

image
VV inauguration
banner