Србија и Балкан

Кулеба разговарао са Блинкеном: Рапорт о дешавањима на Г20

Разговарао сам са државним секретаром Блинкеном, он ме је обавестио о разговорима које је водио током самита Г20, саопштио Кулеба
Кулеба разговарао са Блинкеном: Рапорт о дешавањима на Г20Getty © Lev Radin

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба објавио је да је разговарао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о сусретима током Самита Г20.

"Разговарао сам са државним секретаром Блинкеном, он ме је обавестио о разговорима које је водио током самита Г20", написао је Кулеба на Твитеру.

Кулеба је навео да је разрадио "наше даље кораке за стварање Специјалног суда за злочине почињене током агресије на Украјину".

"Наш следећи велики подухват је да омогућимо да руско руководство одговара, а координирани заједнички напори су кључни", навео је шеф украјинске дипломатије.

Блинкен је раније говорио о детаљима кратког разговора са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом на маргинама самита министара земаља Г20 у Индији.

Амерички државни секретар је рекао да је, том приликом, позвао Русију да се врати примени СТАРТ-а и да је покренуо питање Американца Пола Вилана, који је осуђен у Руској Федерацији због шпијунаже, а позвао је Русију да прекине Специјалну војну операцију.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је јуче да је Блинкен тражио контакт са министром Лавровом на састанку Г20 у Њу Делхију и да су њих двојица "разменили неколико речи".

"Блинкен је тражио контакт са Лавровом. У пролазу, у оквиру друге сесије Г20, Сергеј Лавров је разменио пар речи. Никаквих преговора, састанака и сличног није било", разјаснила је Захарова.

image