Свет

Захарова: Блинкен тражио контакт са Лавровом, срели се на кратко

Дошло је до првог личног контакта двојице министара од почетка Специјалне војне операције
Захарова: Блинкен тражио контакт са Лавровом, срели се на кратко© Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Државни секретар САД Ентони Блинкен тражио је контакт са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом на састанку Г20 у Њу Делхију и они су разменили неколико речи, саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

"Блинкен је тражио контакт са Лавровом. У пролазу, у оквиру друге сесије Г20, Сергеј Лавров је разменио пар речи. Никаквих преговора, састанака и сличног није било", разјаснила је Захарова.

Реч је о првом личном контакту двојице министара откако је прошле године почела Специјална војна операција у Украјини. Од 24. фебруара 2022. године, само су једном разговарали телефоном и то у јулу прошле године. 

Коментаришући атмосферу на сусрету шефова дипломатије Г20 портпаролка Министарства иностраних послова Русије је раније рекла да би у актуелној међународној ситуацији, за коју су одговорне САД, тешко било очекивати контакт Лаврова и Блинкена.

"По мом мишљењу, став САД је означен јасно, и одавно. Они се залажу за ескалацију сукоба, у принципу, у целом свету. Дипломатију су, нажалост, очигледно ставили у други план. Сада се већ поставља питање – зашто? Због тога што они њоме не владају, или не верују у њу, или просто због тога што је уништење укупна логика спољне политике САД", навела је Захарова.

image