Србија и Балкан

Прогнозе за изборе: Биће другог круга гласања и Ђукановића у њему

Абазовић ће подржати Бечића због тога што "Покрет Европа сад" "једе" бирачко тело Абазовићеве "Уједињене реформске акције", оцена је Милоша Бешића
Прогнозе за изборе: Биће другог круга гласања и Ђукановића у њему© Antonio Ahel/ATAImages

Професор Факултета политичких наука Милош Бешић оценио је да ће на председничком изборима у Црној Гори 19. марта бити другог круга и да ће се у њему наћи актуелни председник Мило Ђукановић, али да је неизвесно ко ће од осталих кандидата у тој трци, из првог круга прећи у други круг.

"Оно што је извесно је да ће у други круг ићи актуелни председник. Неизвесност када је реч о првом кругу јесте ко је тај кандидат који ће прећи тај праг, довољан, да уђе у други круг од преосталих кандидата, и не мислим на било ког кандидата. Реалну шансу имају Јаков Милатовић, Андрија Мандић и Алекса Бечић", рекао је Бешић за Тањуг.

Он је казао да је црногорско бирачко тело прилично мало, и да када неке странке имају чврсту инфраструктуру, то је веома снажан замајац, како је рекао, нарочито у светлу чињенице да те партије, а нарочито Бечићева и Мандићева, партиципирају у власти на локалним нивоима у одређеном броју општина, и онда, оцењује Бешић, имају ту врсту капацитета да тој организацији дају значајан допринос.

Ипак, рекао је он, ничега тога нема када је реч о "Покрету Европа сад" Јакова Милатовића.

"Имамо само један млад и полетан покрет који је имао тај програм који се звао "Европа сад", док су били министри Милатовић и Спајић, и то дупло повећање плата које грађани сада гратификују. То је све што има "Европа сад", чак и њихов политички ауторитет, да тако кажем, у смислу харизме, не одише оним што би требало некакви, врло талентовани политички лидери да имају", рекао је Бешић.

Мандићева кампања интересантна 

Он је оценио да је кампања Андрије Мандића интересантна, јер како је рекао, и он је у политици јако дуго, две деценије, и сада иде са језиком помирења, очито свестан.

"Овде је сада кључна ствар то да Мандић може ући у други круг али математички прорачуни тренутно показују да он нема шанси у другом кругу. Просто ово што се зове грађанска јавност, не српска, не ДПС јавност, него грађанска јавност - то је она што углавном подржава Бечића и Милатовића и имају резерву према једној екстремнијој националној политици коју заступа Мандић", оценио је Бешић.

Коментаришући предлог "Демократског фронта" (ДФ) да се направи Споразум између осталих кандидата уколико дође до другог круга и подрже једни друге против Ђукановића, Бешић је рекао да је Демократски фронт тиме признао ''да има проблема у другом кругу''.

Он сматра да и ако два преостала кандидата прихвате ту понуду и да пристану да потпишу споразум, и дају подршку, не значи да ће гласачи то прихватити.

Не постоји случај да влада нема кандидата

Коментаришући то што технички премијер Црне Горе, Дритан Абазовић, још увек никоме није пружио подршку, Бешић је рекао да је то једна специфична ситуација и да му није познато да постоји случај да актуелна влада нема свог кандидата за председника.

"Ниједна партија која сачињава владу нема свог кандидата. Обично када имате владу имате ваше кандидате на председничким изборима. То показује заправо сав капацитет те владе, која је у техничком, односно мањинском мандату", рекао је Бешић.

Он је оценио да ће Абазовић подржати Бечића због тога што "Покрет Европа сад" "једе" бирачко тело Абазовићеве "Уједињене реформске акције" (УРА).

"Она ће заправо нестати са политичке сцене уколико не направе некакав маневар. Мислим да ће Абазовић подржати Бечића са договором да са њим има предизборну коалицију како би уопште преживео следеће изборе. Он заиста има проблем да преживи следеће изборе, Европа сад тренутно граби његово бирачко тело на начин да је он већ сада на граници цензуса", закључио је Бешић.

image