Србија и Балкан

Селаковић: Срби су у свим ратовима бирали исправну страну

Oдржавање међународног скупа ветерана je симбол уједињења циљева од којих су најзначајнији мир и слобода , а Београд као домаћин скупа је центар света, поручио је министар
Селаковић: Срби су у свим ратовима бирали исправну страну© STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Срби и Србија знају шта значи борити се за слободу отаџбине, у великим ратовима су увек бирали исправну страну и плаћали највећу цену мира и слободе, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на свечаном отварању 30. Генералне скупштине Светске федерације ветерана, у Дому Гарде у Топчидеру, која се одржава под покровитељством председника Александра Вучића. 

Селаковић, који је уједно и изасланик председника Србије, изјавио је да Срби опет морају да бране своје право да мирно живе у својој држави, оценио да се Срби на КиМ суочавају са терором и нагласио да је боље 100 година преговарати него један дан ратовати.

Он је навео више великих народа који су црпели снагу не само из победа, него и из великих пораза, што је за Србе била битка на Косову пољу.

Селаковић је казао да је Србија јака колико су јаки њена економија и војска, те да своје не да, а туђе неће, и додао да је Србија увек спремна да брани слободу и мир.

Он је истакао значај ветеранског слогана да нико не може речитије да говори о миру од бораца у рату и оценио да је одржавање међународног скупа ветерана симбол уједињења циљева од којих су најзначајнији мир и слобода, те да је то позитивна вест у светским размерама, а Београд као домаћин центар света.

СУБНОР и Београд су домаћини овог скупа други пут после 70 година, а Селаковић је оценио да је то признање Србији која држи своја врата отворена свима и нагласио  да су спољна политика Србије и војна неутралност, те залагање за мир и стабилност, на тај начин високо вредноване од стране читавог слободољубивог света.

"Дубоко сам уверен да иако долазимо из разних страна света, различитих нација, вера језика и култура, исти смо у љубави према отаџбини, и имамо исти циљ да чувамо мир и бранимо слободу", рекао је он.

Селаковић је казао да би се ратне страхоте лакше избегавале када би више слушала реч ветерана који су их преживели.

Министар је нагласио да ће Србија повећати  средства у буџету за заштиту војних инвалида и бораца и најавио да ће бити настављено са унапређењима у тој области.

Селаковић је истакао да је међународни  скуп ветерана прилика да се различитости уваже и разумеју, јер се сусрећу они који другачије мисле а не сукобљавају се него разговарају.

Председник Светске федерације ветерана Дан Виго Бергтун, захвалио је Беогаду, Србији и СУБНОР-у на посвећености да се деценијама бави питањем не само ветерана Србије, већ и Балкана, Европе и света и позвао да се минутом ћутања ода почаст почаст свим жртвама ратова и оружаних конфликата.

Бергтун је оценио да је битно да ветерани могу с поштовањем да размене мишљења упркос различитим ставовима у време појачане поларизације, те да разговарају како да се изборе са разликама.

Сетио се и речи маршала и председника Југославије Јосипа Броза Тита, који је пре више од 70 година оценио да они који су учествовали у рату и ветерани, имају право да подигну глас против нових агресија и ратова.

"То је потпуно у складу са ставовима нас у Федерацији. Да се боримо против агресије, нових ратова, да искористимо алате мира, и да се за мир изборимо", рекао је Бергтун.

Ветеранима је поручио да је важно да и у овој мисији борбе против сукоба и ратова, стоје раме уз раме, једни за друге, солидарно.

Председник СУБНОР-а Видосав Ковачевић у поздравном говору истакао је да је српски народ тешко страдао у оба светска и другим углавном ослободилачким и одбрамбеним ратовима, али је на крају стајао у строју победника и био на правој страни историје.

Ковачевић је истакао је да смо глобално сведоци времена ревизије историје 20. века, у којој се некад знало да је антифашизам победио фашизам и нацизам.

"Морамо се вратити прослави победе доброг над злом", поручио је Ковачевић.

Он је затражио је од великих сила да због постојања различитости промене понашање и помогну малим државама у развоју, јер ће тако бити заиста велике.

Скуп је почео химном "Боже правде", изложене су српске војне заставе, а најстарији међу бројним званицама били су учесници Народно ослободилачког рата Љубиша Антонијевић, Младенко Цолић и Мирко Цревар,  док су јавни поздрави упућени одсутном стотрогодишњем народном хероју Петру Матићу Дулету, који је најстарији борац  Југославије.

Представници ветеране наредних дана у Београду разговараће о здрављу и добробити те популације, миру и безбедности те укључености ветерана у изградњу тих вредности.

Светска федрација ветерана са више од 60 милиона окупљених је највеће удружење тог типа на свету.

image
VV inauguration
banner