Србија и Балкан

Хил опет о санкцијама Русији: Србија треба да прогута горку пилулу одмах

Амерички амбасадор у Србији данас je покушао да негира изјаву коју је дао јуче у Новом Пазару
Хил опет о санкцијама Русији: Србија треба да прогута горку пилулу одмах© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) Кристофер Хил тражио је јуче, како је то пренео новопазарски радио Сто плус за који је дао интервју, да Србија уведе санкције Русији, наводећи да ће морати да донесе одлуку јер због "неувођења плаћа високу цену".

Данас је пак покушао да негира своју изјаву рекавши да није употребио реч мора, већ је предложио да се се Србија усагласи са политиком ЕУ.

"Ја никада нисам употребио реч мора, оно што ја предлажем, с обзиром да је Србија на европском путу и да ће Србија пре или касније тамо стићи, да је потребно да се усагласи са политиком ЕУ и неопходно је да ако треба да прогута неку горку пилулу да то учини одмах", рекао је амбасадор током посете Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић", преноси Танјуг.

Подсетимо, према поглављу 31 споразума о придруживању Европској унији од земље кандидата за чланство се тражи да усклади спољну, безбедносну и одбрамбену политику са Унијом. Усвајају се одлуке којима се дефинише однос ЕУ према одређеним питањима и мере за спровођење Заједничке спољне и безбедносне политике, укључујући и санкције.

Дакле, и кад амерички амбасадор каже да би Србија требало да усклади спољну политику са Европском унијом то има исто значење као да је рекао да мора да уведе санкције Русији.

Хил је рекао да су све земље пре свега у Европи схватиле да не може да се дозволи Русији да чини онакве ствари какве видимо да чини свом суседу и да и Србија треба да се придружи тим земљама које су то разумеле.

image
VV inauguration
banner