Србија и Балкан

Министар привреде: Србија да уведе санкције Русији

Раде Баста који је раније осуђивао "руску инвазију" , честитао именовање Кристоферу Хилу и позивао на укидање Српско-руског хуманитарног центра, сада позива на увођење санкција Руској Федерацији
Министар привреде: Србија да уведе санкције Русији© FOTO TANJUG/ Ministarstvo privrede/ Đorđe Krstić

Проактивност министра привреде Радета Басте која се први пут показала када је ничим изазван, још са функције директора "Београдских електрана" затражио изградњу нуклеарке у Србији у сарадњи са САД и ЕУ, опет се манифестовала, тако што се, и то опет из чиста мира, јутрос пробудио досетивши се да од Владе Србије затражи да се изјасни о увођењу санкција Русији.

"Наша земља већ плаћа велику цену због неувођења санкција Русији и то постаје неиздрживо. Ја као министар привреде да гледам колики се притисак врши на председника Србије Александра Вучића, а да ми ћутимо, то не могу да прихватим. Зато сам за увођење санкција Русији, стојим уз председника Вучића у одбрани државних и националних интереса и имам апсолутно поверење у њега. Зато од Владе Србије и свих министара тражим да се изјасне о овом питању", пожалио се и затражио министар Баста.

Kао земља која је и сама кроз историју била суочена са санкцијама и чији је народ трпео тешке економске последице, каже он, Србија санкције није раније увела надајући се да ће се сукоби окончати, да ће превладати разум и да ће две стране коначно сести за преговарачки сто.

"Нажалост, са протоком времена суочени смо са једном новом реалношћу. Сукобу се не види крај, а разума као да је понестало. У сукобу великих увек страдају мале државе и услед глобалних превирања Србија је суочена са страховитим притисцима", известио је јавност министар Баста.

Он тако колегама из Владе Србије саветује да донесу јединствен став о томе у ком правцу ће земља ићи даље.

"Од почетка рата осуђујемо руску агресију на Украјину, али истовремено штитимо националне интересе у односима са Руском Федерацијом. Због тога се у први мах нисмо придружили великом броју земаља које су увеле санкције земљи агресору. Ипак, ситуација се сваким даном све више компликује, а западне земље оштро замерају Србији због тога што се није прикључила санкцијама", додаје Баста.

Баста иначе, тако, с времена на време воли да јавност почасти покојим својим антируским "сматрањем". Мало, мало, па у медијима, или чак преко сајтова институција којима руководи испливавају русофобне поруке човека одговорног за привреду земље.

У анале је већ ушло његово бизарно обраћање када је путем сајта "Београдских електрана" поручио да је "руска инвазија на Украјину показала да модел војне неутралности у Европи више није одржив и да је то погрешан концепт" и посаветовао Србију да би партнере требало да потражи на Западу.

"Потребно је што пре брз прелазак на чисту енергију који је важан не само због борбе против климатских промена већ и добро решење да се смањи енергетска зависност од Русије. Србија мора да се окрене себи и својим интересима и што пре улаже у своју енергетску безбедност кроз гасну диверсификацију… Енергетика је једно од кључних питања економије и спољне политике и раније сам позивао Владу да се укине мораторијум на изградњу нуклеарних електрана и упути позив САД и ЕУ ради отварања научно-истраживачког центра за нуклеарне технологије у сарадњи са Институтом у Винчи", просветлио је он тада Владу.

Да заштити Србију од "малигног руског утицаја" Баста је био спреман на све, па је тако, причу о енергетици искористио и да поручи да "Србији није потребан Српско-руски хуманитарни центар за ванредне ситуације у Нишу, Србија има капацитета и знања да то може сама да има у оквиру МУП-а и стога га треба хитно укинути".

Једно је са сајта јавног предузећа честитати именовање Кристоферу Хилу на функцију америчког амбасадора, а сасвим друго што Баста подучава Владу о стварима које не само да нису област његовог деловања, већ о којима као бивши професор физичког образовања, некадашњи полицајац и кикбоксер, једноставно – нема појма. Уз то је и опасно - јер спољна политика, али и нуклеаризација једне државе нису тема којом би требало да се бави један мастер економиста. 

Питање је само, зашто се Баста меша у ствари које не познаје?

Јер иако је на функцију министра дошао са листе СПС-Јединствена Србија, јасно је да од коалиције која је најгласнија у својој подршци Русији и која Русе види као Србији пријатељски народ, нема подршку за своје ставове.

Заправо, обе ове партије аутоматски су се огласиле ограђујући се од најновије Бастине идеје.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, иначе Бастин колега из Владе али и коалиције, поновио је данас да та странка чврсто подржава став Савета за националну безбедност, установљен прошле године - "да Србија осуђује нарушавање територијалног интегритета Украјине, али да није за наметање санкције Русији".

"Социјалистичка партија Србије снажно подржава политику коју јавно износи и води председник Александар Вучић, поштујући да је национални интерес Србије и њена будућност наш приоритет", рекао је Дачић Тањугу.

Да је саопштење министра привреде у у коме се он залаже за увођење санкција Руској Федерацији његов лични став и да то није став Јединствене Србије, чији је он члан, моментално је обнародовано и из те странке.

"Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма је више пута поновио да се увођењем санкција Русији од стране Србије не би зауставио рат у Украјини, као што се није зауставио ни санкцијама које су увеле западне земље. Јединствена Србија је против увођења санкција било коме и наш став је да је решење тог проблема да рат у Украјини престане сад и одмах и да се проблеми реше за преговарачким столом", наводи се у саопштењу Јединствене Србије које је потписао председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

На Бастину изјаву да Србија треба да уведе санкције Русији најгласније је реаговао Покрет социјалиста затраживши од министра привреде да поднесе оставку.

"Покрет социјалиста је поуздан и храбар савезник СНС-а, али никада неће ћутати нити подржати нову Зорану Михајловић, па макар се и она звала Раде Баста. Сада када нам је потребно јединство, Баста тражи да Влада Србије буде јавно подељен по питању његовог залагања за придруживање незаконитим санкцијама против Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

"Ако министар привреде није стручњак него политичар, нека иде Ђиласу и осталим досовацима који се као и он залажу за раскид економских, братских и пријатељских веза са званичном Москвом и руским народом", истиче се у саопштењу Покрета социјалиста.

Посебно је срамотно, оцењује ПС, што се Баста крије иза леђа председника Србије "како би нарушио независност и неутралност коју Александар Вучић брани и од странца и од оваквих домаћих кукавица".

"Очекујемо да Баста својом личном оставком у Влади Србије покаже колико му је заиста стало до онога што тражи, ако не добије подршку других министара за своју борбу против самосталне и неутралне слободарске политике наше Србије", наводи се у саопштењу у коме се понавља да је Покрет социјалиста против увођења санкција Руској Федерацији.

image