Србија и Балкан

Градоначелник Београда: Нисам желео никога да дискриминишем

Шапић је рекао да остаје при ономе што је раније изјавио и да није изнео неистине о положају Рома, али да је то и даље табу тема
Градоначелник Београда:  Нисам желео никога да дискриминишем© FOTO TANJUG/ BEOINFO/bs

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да ће град Београд урадити све што може да побољша положај Рома, као и да није мислио на целу ромску заједницу нити је некога желео да дискриминише када је говорио о њиховом животу у нехигијенским насељима.

Он је новинарима у градском Сервисном центру 11-0-11 рекао да остаје при ономе што је раније изјавио и да није изнео неистине о положају Рома, али да је то и даље табу тема.

Поводом кривичне пријаве коју је Ромска партија поднела против њега, Шапић је казао да је њихово право да га туже, а да је на суду да утврди да ли је на било који начин некога увредио и да ли је дискриминисао читаву ромску популацију.               

"Не сећам се да сам рекао сви Роми, а то што је неко тако доживео више говори о његовим мислима, него о мојим", рекао је градоначелник.

Градоначелник је упитао где су нестале десетине милиона евра, односно где је новац намењен за интеграцију Рома из пројекта Декада инклузије Рома која је трајала у периоду од 2005. до 2015. године.

"Нисам видео да се њихов положај поправио", рекао је градоначелник и додао да имају податке о томе да данас постоји више нехигијенских и нелегалних насеља, да су она далеко небезбеднија, како за оне који тамо живе тако и за окружење и да је мањи број ромске деце у школама.

"То је био један од главних захтева - да шаљу децу у школу. Па питам шта су сви они радили и зашто ти који ми сад скачу по глави нису претходних десет година сваки дан излазили у јавност по питању како да се проблем, нарочито у урбаним срединама, ромских заједница који живе у нелегалним и неформалним насељима реши? И понављам, никад нисам рекао сви Роми", нагласио је градоначелник.

Шапић је поновио да остаје при ономе што је рекао и поставио питање зашто се питања нелегалних, углавном ромских насеља, поистовећују са читавом ромском заједницом.

"То је проблем оних који тако мисле, ја то никад нисам рекао. Исто тако, остајем при томе да ако они не желе да им се помогне, ми не можемо да им помогнемо. Али поред жеље да помогнем њима, моја обавеза је да заштитим све Београђане, који живе у њиховом непосредном окружењу", рекао је Шапић.

Он је подсетио да настрадало ромско дете од годину и по дана није ни добило прилику да иде у школу, да се образује и да можда сутра изађе из тог насеља.

"Нисам приметио да се огласила и једна од ових организација, а ја сам ишао тамо да видим место несреће", наврео је Шапић и најавио да ће формирати радну групу у којој ће бити представници општина и инспекцијских служби који ће кренути по свим ромским насељима, да чисте и сређују, односе смеће, ослобађају паркинг места.

Он је додао да се то питање не може решити ад хок, јер је таквих насеља у овом моменту 165.

"Морам да заштитим све Београђане и заштитићу их колико год будем могао, а дубоко се надам да ће заиста сви они који се декларативно залажу за ромску заједницу стварно покушати да им помогну тиме што ће за почетак да им објасне да они сами треба да буду спремни да прихвате помоћ и да се мењају, ако ништа друго онда бар због будућности своје деце, јер та деца и та мала девојчица од годину и по дана, она је последња на свету крива због свега што се догодило - она није добила прилику", нагласио је Шапић.

Поводом недавне изјаве градоначелника Београда о начину живота Рома у нехигијенским насељима, реаговала је Повереница за заштиту равноправности док је Ромска Партија надлежним државним органима поднела кривичну пријаву против њега.

image