Србија и Балкан

САД шаљу ДЕА у Тирану: Албанска мафија опаснија од мексичког картела

Ако Тирана намерава да буде лидер НАТО политике у региону, дефинитивно ће морати да се ослободи етикете мафијашке државе која лебди над њом као црни облак, наводи "Албанијан пост"
САД шаљу ДЕА у Тирану: Албанска мафија опаснија од мексичког картелаGetty © Eric Kayne

Америчка Управа за сузбијање наркотика (ДЕА) је објавила да отвара линију за пријаву криминала у Албанији, а у плану је и премештање оперативног штаба ДЕА за Балкан из Атине у Тирану.

ДЕА позива Албанце преко Амбасаде САД да пријаве мафију уз гаранцију анонимности. 

Према писању "Албанијан поста", Албански наркобосови нису као мафијашки босови других земаља, који се труде да буду што неприметнији и прикривени.

"Напротив, они су шампиони разметања својим богатством, оружјем, односима са политичарима, судијама, полицајцима и свима који могу бити корисни у вршењу њихове моћи" наводи се у албанском листу и додаје:

"На изборима се дешава да њихови људи пролазе кроз градове и села Албаније купујући потребне гласове да би одлучили ко ће бити нови посланици".

Према међународним извештајима, албанска мафија је данас четврта у свету по богатству и моћи. На листи десет највећих криминалних организација налази се после Коза ностре, али пре озлоглашеног мексичког картела (који се пре 5 година налазио на првом месту).

"Албанске банде купују кокаин директно у Еквадору, заобилазећи колумбијске картеле и гарантујући себи повољније цене сировине, наводи "Албанијан пост" и додаје:

"Монополизовали су тржиште кокаина у Енглеској, остварујући годишњи промет који се процењује на око 5 милијарди фунти. Не постоји процена колики је износ укупно окреће, али је свакако реч о годишњем приходу од неколико десетина милијарди долара. Огромна цифра у поређењу са 14 милијарди евра албанског БДП-а".

Међутим, долазак ДЕА није акција против дроге, већ почетак правог рата против албанске илегалности, оцењује албански лист наводећи да у држави "незаконитост прожима цело друштво, до највиших институционалних нивоа".

"Албанијан пост" напомиње да не треба заборавити да ДЕА није елиминисала мафију ни у САД ни у Латинској Америци, које су приоритетне локације.

Стручњаци: ДЕА не верује Албанским властима

Према писању албанске "А2", стручњаци сматрају да је добра ствар што су САД отпочеле рат против дроге. Но, у контексту Албаније одражава растућу забринутост да је постала упориште криминалних група умешаних у међународну трговину дрогом.

"Изгледа да је Албанија заправо постала сила у трговини дрогом", рекао је адвокат Бледар Меминај.

ДЕА није задовољна само званичном сарадњом на прикупљању информација о трговцима дрогом који су рођени у Албанији, оцењују стручњаци, зато тражи и алтернативне начине, попут анонимне телефонске линије. 

Америчка ДЕА иде у оне земље у којима постоји трговина дрогом, рекао је за албански "Јуроњуз" рекао бивши саветник председника државе Шемси Пренци, коментаришући оснивање канцеларије ДЕА у Тирани.

Он је рекао да је оснивање ДЕА у Албанији добар знак за Албанију, али не и за албанске органе за спровођење закона, јер показује да су институције непоуздане.

"Нисмо успели у операцијама напада на промет тешких дрога у Албанији. Дрогу смо пронашли, али не и примаоце ни пошиљаоце робе. У овој перспективи, ДЕА је имала неизвесност у погледу сарадње са органима за спровођење закона у Албанији", истакао је Пренци. 

image